середа, 20 липня 2022 08:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Переломний момент у війні з Росією: що для цього потрібно

Переломний момент у війні з Росією: що для цього потрібно
Без переломних моментів у війні можуть бути важливі і успішні операції, які впливають на ситуацію на фронті, вважає Сергій Грабський. Фото: "Факти"

Щоб створити переломний момент у війні, українська армія має відповідати декільком стандартам. Зокрема, потрібні якісні переваги у озброєнні та техніці над противником. Але і без переломних моментів можливо досягати значних перемог, які впливають на ситуацію на фронті. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Сергій Грабський.

"Для переломного моменту у війні маємо відповідати певним стандартам. Зокрема, потрібні якісні переваги у озброєнні та техніці, які дозволяють завдавати ефективні удари, при цьому не наражати на небезпеку наші підрозділи. Необхідна достатня кількість бронетанкової і броньованої техніки для переміщення механізованих і танкових підрозділів. Бо тільки піхота і танки можуть забезпечити перемогу. Також прикриття цих дій з повітря – йдеться про системи протиповітряної оборони, авіацію, яка може дозволити нам здійснювати такі маневри, забезпечуючи недоторканість наших бойових колон. Йдеться, зокрема, про протикорабельні ракети і їх позиції", – зауважив Грабський.

Без переломних моментів у війні можуть бути важливі і успішні операції, які впливають на ситуацію на фронті, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: HIMARS понад місяць працюють на фронті: як змінюють ситуацію

"Чому поставлена задача на визволення півдня? Тому що можемо створити такі умови, що росіяни не зможуть використовувати Крим як військову базу. Змушені будуть забрати звідти озброєння, бойову техніку, кораблі. Як вони це зробили з островом Зміїний. Перелом не наступив, але вони його очистили", – додав Грабський.

Україна жодним чином ніколи в житті не досягне паритету з росіянами за кількістю танків, літаків, артилерійських систем, броньованих машин:

"Вони мають дуже серйозні запаси ще з радянських часів, хай і не дуже ефективні. Про перелом говорити дуже передчасно. Такі розмови значать, що десь у глибині душі ви сподіваєтеся, що війна закінчиться десь до зими. Але не закінчиться".

Російські окупанти захопили Зміїний 24 лютого у день повномасштабного вторгнення. Обстріляли острів з кораблів та авіації.

Загарбники облаштували на Зміїному справжню військову базу. Звідти вони могли обстрілювати українську територію та засоби протиповітряної оборони. Для цього їм не потрібно було наражати на небезпеку свої кораблі.

У ніч на 30 червня окупанти, не витримавши вогню українських артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, покинули острів Зміїний. Зміїний – це стратегічний пункт. І його деокупація значно змінює ситуацію в Чорному морі.

Зараз ви читаєте новину «Переломний момент у війні з Росією: що для цього потрібно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути