Ексклюзиви
субота, 03 березня 2018 10:59

Патріарх Кирил обізвав війну на Донбасі "громадянською"

Патріарх Кирил обізвав війну на Донбасі "громадянською"

Посольство України в Болгарії звинуватило патріарха Російської православної церкви (РПЦ) Кирила в провокації за антиукраїнські заяви на болгарському національному телебаченні.

Про це йдеться у Фейсбуці посольства України в Болгарії.

"Посольство України в Республіці Болгарія обурене антиукраїнськими висловлюваннями Патріарха РПЦ Кирила в ефірі програми "Още от деня" Болгарського національного телебачення 1 березня ц.р. Твердження Патріарха про "громадянську війну" на Донбасі розглядаємо як антиукраїнську провокацію", - наголошується у тексті заяви.

Посольство нагадує, що Російська Федерація, здійснивши тимчасову окупацію АР Крим та частини Донецької та Луганської областей, грубо порушила норми та принципи міжнародного права, у т.ч. Статут ООН. Це, зокрема, підтверджується в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" A/RES/68/262 від 27 березня 2014 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковна народна республіка воює проти України 26-й рік

Крім того, ухвалені в 2016 та 2017 роках Генеральною Асамблеєю ООН резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м.Севастополь (Україна)" справедливо визнають Російську Федерацію державою-окупантом.

Міжнародна демократична громадськість не має жодних сумнівів, що окупація частини Донбасу була ініційована та здійснена винятково РФ, яка активно заохочує та всіляко підтримує незаконні терористичні формування бойовиків - зброєю, кадровими військовими без розпізнавальних знаків, військовою технікою, "гуманітарними конвоями", які мають негуманітарне призначення та наповнення.

Посольство України в РБ висловлює жаль у зв'язку з тим, що Болгарське національне телебачення було використано керівництвом РПЦ, як трибуна для оприлюднення відверто антиукраїнських заяв, синхронізованих з офіційною позицією Кремля.

Предстоятель РПЦ патріарх Кирило знову заговорив про переслідування "канонічного православ'я" в Україні. Тепер він заговорив про "священиків в крові". "На Україні дуже важка ситуація. Справжні гоніння на Українську православну церкву. За останній час захоплено силою 50 храмів. Постійно відбуваються напади на храми, б'ються священики... Є кадри, коли священик в одязі весь у крові, його називають окупантом, а він українець, народився на Україні і говорить тільки по-українськи. Його б'ють тільки тому, що він перебуває у канонічній Церкві, яку місцеві влади називають церквою-окупантом", - сказав Кирило в інтерв'ю болгарським ЗМІ напередодні свого візиту в Болгарію. Предстоятель РПЦ висловив жаль з приводу того, що на Заході не лунає критики на адресу України за порушення прав людини і релігійних свобод. На думку патріарха Кирила, українське суспільство сьогодні дуже розділене, а те, що відбувається на Донбасі, "це громадянська війна".

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Кирил обізвав війну на Донбасі "громадянською"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути