четвер, 16 січня 2020 17:12

Парламент ухвалив закон "про податковий терор"

Парламент ухвалив закон "про податковий терор"
У шосту річницю сумнозвісних "законів 16 січня" Януковича і його наближених парламент ухвалив новий закон, що обмежує права і свободи: цього разу – для українського бізнесу. Фото: БЦ News

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №1210 – більш відомий як "законопроект про податковий терор".

"Під час роботи над законопроєктом у профільному комітеті було враховано чимало правок, але глобальні правки, які б запобігли удару по бізнесу, були відхилені", – розповідає член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Серед ключових нововведень – права податківців "коригувати" фінансовий результат підприємства для підвищення податкових платежів, норми про донарахування 18% податку з прибутку ІТ-компаній за кордоном, підвищення ренти на видобуток газу й руди, дискримінація іноземних інвесторів за рахунок оподаткування курсової різниці.

Податківці отримають додаткові права збільшувати податкові платежі експортерів – за рахунок т.зв. "правил ділової мети". Що може суттєво вдарити по українському експорту, в т.ч. в країни Євросоюзу.

Різко (по багатьох позиціях – в 4 рази) виростуть податкові штрафи для бізнесу. При цьому з інспекторів Державної податкової служби знімуть відповідальність за неправомірно нараховані податкові платежі і штрафи.

"Невиправдано розширюються повноваження Державної податкової служби – не керованої, без стратегії. Зате деякі норми представники департаментів ДПС дістають з-під поли і підсовують народним депутатам", – описує процес ухвалення законопроєкту Южаніна.

В цілому, за підрахунками економістів, законопроєкт №1210 може коштувати Україні близько 1% ВВП країни, тобто приблизно 36–37 млрд грн.

Категорично проти цього законопроєкту виступили всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – в т.ч. Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торгова палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України назвали законопроєкт №1210 "податковим терором".

Нагадаємо, рівно 6 років тому – 16 січня 2014 р. – парламент України під впливом Партії регіонів і з порушенням Регламенту Верховної Ради ухвалив скандальні закони про обмеження прав і свобод громадян України – в т.ч. на проведення масових заходів, а також засобів масової інформації. Закони призвели до масових протестів і вже в лютому 2014 були скасовані.

Зараз ви читаєте новину «Парламент ухвалив закон "про податковий терор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути