Ексклюзиви
четвер, 14 листопада 2019 10:12

Скасування мораторію на продаж землі: плюси і ризики

Скасування мораторію на продаж землі: плюси і ризики
В економіці запрацюють гроші, каже експерт.

Скасування заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення пожвавить економіку країни.

Про це Gazeta.ua сказав економіст Володимир Дубровський.

"Добре, що процес взагалі розпочався. Мораторій, окрім того, що порушував права власників, гальмував розвиток країни. За цей час сформувалася дуже потужна група впливових людей, які не шкодували грошей, щоб не міняти ситуацію.

Відкривається велике поле, щоб в економіці запрацювали гроші, земля нарешті зможе бути предметом застави. Власникам буде набагато легше отримувати дешеві кредити. Для пожвавлення економіки крок потужний.

Головна небезпека - силовий тиск місцевих "князьків", які у непоганих стосунках з місцевими аграріями

Ризик, що із слабкою правовою системою, судами, поганим захистом прав власності, можуть виникнути багато зловживань. Які викликатимуть суспільне невдоволення. Якщо фермери, власники паїв масово підключаться до руху за встановлення верховенства права, тоді реформа спрацює. Була надія, що приватизація призведе до такого руху. На жаль, тоді так не сталося. Люди себе власниками не відчули, ваучери скупили директори або олігархи. Але люди нічого не зробили для того, щоб не бути ошуканими. З тих часів пройшло більше 20 років, суспільство вже інше. Є сподівання, що громадяни боротимуться за те, щоб могли звернутися до держави по захист.

Сам процес купівлі-продажу треба розбити на дві стадії. Щоб не було такого, що приїхали хлопці на джипах зі зброєю до діда - підписуєш за такою ціною і до побачення. А щоб підписаний договір виставлявся на загальнодержавний сайт - електронну біржу. Сам договір вступав в силу тільки за півроку після підписання. Щоб могли з'явитися інші покупці з більшою ціною. Такий механізм міг би запобігти багатьом зловживанням. Створити більш конкурентний і менш монополізований ринок. Бо сьогодні головною небезпекою є силовий тиск з боку місцевих "князьків", які у непоганих стосунках з місцевими аграріями.

Не можна допустити, щоб сама реформа була скомпрометована. Тоді всілякі ляшкі-тимошенки отримають політичну перевагу. Не треба діяти поспіхом. Краще зробити на пару місяців пізніше, але належним чином", - каже Володимир Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поховаємо комунізм!": "слуги народу" оточили трибуну

Верховна Рада у першому читанні підтримала скасування заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення. "За" проголосували 240 депутатів, "проти" — 52.

227 голосів дала "Слуга народу", ще 13 — позафракційні.

Зараз ви читаєте новину «Скасування мораторію на продаж землі: плюси і ризики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути