четвер, 11 квітня 2013 16:03

Омбудсмен розповіла, чому іноземці всиновлюють українських дітей
7

Фото: Фото: Тетяна САРАХАН

Уповноваженій Верховної Ради з прав людини 42-річна Валерія Лутковська сьогодні з робочим візитом у Вінниці. В обід зустрілася зі шкільними омбудсменами. Вони поцікавилися, що вона думає про всиновлення наших дітей іноземцями.

"На сьогодні наше законодавство визначає певні умови, коли іноземний громадянин може всиновити українську дитину. Це означає, що іноземці можуть всиновити ту дитину, якій виповнилося п'ять років. Хоча є виключення, якщо дитина-інвалід і має медичні показання Міністерства охорони здоров'я", - зауважила Лутковська.

Їй здається, що влада має бути зацікавлена, аби якомога більше дітей залишилися в українських сім'ях, і перевагу у всиновленні надавали українцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валерії Лутковській у Вінниці вручили їжака

"Якщо відверто, то у держави не завжди вистачає коштів, щоб вилікувати дитину, яка не була всиновлена нашими людьми і залишилася в інтернатах. Це величезна проблема і тому вдячна тим іноземцям, які всиновлюють наших хворих дітей, лікують їх і дають можливість відчувати себе повноцінною людиною, - каже омбудсмен. - Зараз дебютується документ, який підлягає ратифікації - це Гаазька конвенція щодо міждержавного всиновлення. Якщо Україна приєднається до неї, то у нас буде можливість відслідковувати подальшу долю дітей, які були всиновлені іноземцями".

Щороку українських дітей всиновлюють майже тисяча іноземців. Заяви подають більше 3 тисяч людей.

"Вони можуть всиновити дітей, у яких брати-сестри вже всиновлені іноземцями. Також намагаємося, аби рідних між собою дітей не роз'єднували. Іноземці такі ж люди, як і українці. Кожен хоче сім'ю і дитинку. Хочу зазначити, що, за даними державної статистики, національне усиновлення перевищує іноземне. Тому можна сказати, що українці стали більш активними", - наголосила Уповноважений ВР із прав людини.

Зараз ви читаєте новину «Омбудсмен розповіла, чому іноземці всиновлюють українських дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути