четвер, 30 листопада 2017 14:59

Назвали головного лобіста компанії "Кернел" у Раді

У вересні цього року представники міжнародної організації Transparency International представили дослідження, згідно з яким 9% народних депутатів України мають конфлікт інтересів, поєднуючи політичну діяльність і бізнес.

Такий конфлікт інтересів виявили зокрема і у народного депутата, колишнього глави податкового комітету ВР Віталія Хомутинника. З 2015 року він є співвласником "Кернел" – найбільшого виробника і експортера соняшникової олії. Сума повернення ПДВ у цій компанії тільки за 10 місяців поточного року перевищила 7 млрд грн або близько $250 млн.

У рік придбання своїх акцій, Хомутинник хотів проштовхнути в бюджет на 2016 рік 2 податкових реєстри на повернення ПДВ.

"У перший реєстр увійдуть претенденти на автоматичне відшкодування (з часткою експорту не менше 40%), у другий – всі інші, які своїх грошей не побачать. Є все-таки непорушні речі в цьому світі, наприклад, вплив Хомутинника на податкову політику України", – вказувала на той момент економічний оглядач Ю.Самаєва. Іншими словами, Хомутинник створив "тепличні" умови для повернення ПДВ "Кернел", заблокувавши доступ іншим агрокомпаніям.

Але, як виявилося, Хомутинник не єдиний лобіст "Кернел" в стінах парламенту. Їх ще, як мінімум, 6, а то і 10 осіб. Почнемо з Мар'яна Заблоцького. Це глава Громадської ради при Податковому комітеті ВР, заступник голови ГО "Українська аграрна асоціація" і помічник народного депутата, члена аграрного комітету ВР Олексія Мушака, який, до слова, є родичем іншого співвласника "Кернел", екс-нардепа Андрія Веревського. Хомутинника і Веревського пов'язує спільне політичне минуле – обидва вихідці з Партії Регіонів. ГО "Українська аграрна асоціація" знаходиться за тією ж адресою, що і юридичні особи "Кернел": Київ, пр. Тараса Шевченка, 3.

Крім Заблоцького, засновниками там виступають Володимир Макар, Юлія Мовчан і Олена Києвец. Останні є помічниками народного депутата Олега Кулініча – члена аграрного комітету ВР, який раніше і сам був помічником у того ж Веревського. Крім громадської організації, під керівництвом якогось Володимира Макара діє ще Асоціація "Українська аграрна асоціація". Кінцевим бенефіціаром Асоціації виступає знову таки співвласник "Кернел" Андрій Веревський.

  Головні лобісти  бізнесу у Верховній Раді
Головні лобісти бізнесу у Верховній Раді

Таким чином, лише поверхневий аналіз даних Держреєстру юридичних осіб свідчить про наявність як мінімум 6 лобістів "Кернел" у Верховній Раді. Це – народний депутат, колишній глава податкового комітету ВР Віталій Хомутинник, народні депутати, члени аграрного Комітету ВР Олексій Мушак та Олег Кулініч, помічники останнього – Юлія Мовчан і Олена Києвец (засновники ГО "Українська аграрна асоціація"), а також заступник голови ГО " Українська аграрна асоціація "Мар'ян Заблоцький, який виступає головою Громадської ради при податковому комітеті ВР.

Всі ці люди, очевидно, не випадково опинилися в стратегічних для "Кернел" комітетах парламенту. Податковий комітет особливо важливий для агрохолдингу, оскільки його чистий прибуток – це плюс мінус і є ті гроші, які "вичавлені" "Кернел" з бюджету у вигляді повернення ПДВ. До лобістів "Кернел" можна додати і таких народних депутатів, як Андрій Кіт, Олег Кришин і Микола Люшняк. Вони хоч і не настільки тісно пов'язані узами, але все ж виступають ситуативними союзниками під час стратегічних голосувань в аграрному Комітеті ВР і залі парламенту в інтересах цього агрохолдингу.

Не виключено, що взаємини цих людей з "Кернел" діють за принципом бартеру. Про це може свідчити заява політолога Вадима Карасьова, який вказував на тандем Кришина-Хомутинника в боротьбі за вилученний митницею коньячний спирт.

А коли потрібно "важка артилерія" Хомутинник і Ко залучають нардепа Олега Барну. У ЗМІ неодноразово писали про те, що бюджетний процес цього року ознаменувався сутичкою зерновиків і тваринників за бюджетні дотації.

Буквально вчора на сайті Верховної Ради з'явився законопроект Барни про обмеження дотацій тваринникам до 20 млн грн в одні руки. За оцінками експертів, обмеження дотацій неминуче призведе до дикого зростання цін на м'ясну продукцію і "дякувати" за це доведеться все ту ж компанію з перерахованих вище персон.

Зараз ви читаєте новину «Назвали головного лобіста компанії "Кернел" у Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути