Ексклюзиви
пʼятниця, 14 жовтня 2022 05:58

НАТО вибудовуватиме ешелоновану ППО для себе та України – Politico

НАТО вибудовуватиме ешелоновану ППО для себе та України – Politico
Атаки РФ на українську інфраструктуру змусили НАТО задуматися про єдину систему ППО/ПРО. Фото: nato.int

Держави-члени Північноатлантичного альянсу (НАТО) після терористичних ударів Росії по українській енергетичній інфраструктурі прийняли рішення терміново посилити власну систему протиповітряної оборони, а також створити ешелоновану ППО для України.

Якщо передати Україні ППО не проблема, то створення двох систем ешелонованої ППО може зайняти роки, пише американське видання Politico.

Після "Рамштайн-6" низка країн НАТО оголосила про постачання Україні систем ППО. Хтось дає самі системи, хтось ракети. Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що це чіткий сигнал Путіну - чим більше він атакує інфраструктуру України, тим більше допомоги від Заходу отримає Київ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закрити небо над Україною – які найголовніші висновки з "Рамштайн-6"

Але при цьому країни НАТО задумалися про те, що їм не вистачає взаємопов'язаної системи протиракетної оборони. Таку систему планується створити в рамках ініціативи "Європейський небесний щит". Передбачається, що проєкт забезпечить захист всьому європейському континенту.

"Це зобов'язання має ще більш важливе значення сьогодні, коли ми є свідками безжальних і невибіркових ракетних атак Росії в Україні, що вбивають мирних жителів і руйнують найважливіші об'єкти інфраструктури" - прокоментував реалізацію проєкту заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Видання зазначає, що в рамках ініціативи країни НАТО повинні масово закупити найсучасніші системи ППО/ПРО. Це дорого, але не дуже й складно. Набагато складнішим бачиться наступний крок - об'єднання всіх систем ППО в єдиний ланцюг. Оперативна сумісність ППО різних держав може стати великою проблемою - і зайняти роки.

"Передові мережеві системи та вироблення правил обміну даними та інформацією стануть ще однією перешкодою для країн, які часом не наважуються ділитися такою чутливою інформацією" - вважає видання.

13 жовтня в Брюсселі відбулася зустріч Контактної групи з оборони України "Рамштайн-6". За її підсумками США повідомили, що передадуть Україні системи протиповітряної оборони, сказав глава Пентагону Ллойд Остін.

Генеральний секретар Єнс Столтенберг повідомив, що Іспанія планує надати Україні чотири системи протиповітряної оборони Hawk - також в рамках рішень "Рамштайн-6". Пізніше таку домовленість підтвердив міністр оборони України Олексій Резніков.

Зараз ви читаєте новину «НАТО вибудовуватиме ешелоновану ППО для себе та України – Politico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути