Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2021 20:23

"Початок авторитаризму" - Зеленський демонстративно зміцнює владу

"Початок авторитаризму" - Зеленський демонстративно зміцнює владу
Михайло Басараб: "Зеленський став діяти жорсткіше. В країні виник тіньовий президент Андрій Єрмак. Цей дует демонстративно зміцнює владу. Дехто вбачає в цьому початки авторитарного режиму". Фото: Тарас Подолян

Президент Володимир Зеленський демонстративно зміцнює владу. Його дії можна розглядати як закладання авторитарного режиму. Підвищення тарифів не вдарить по рейтингу Зеленського, бо його виборців воно торкнеться не одразу.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Михайло Басараб.

У новий політичний сезон глава держави заходить в непоганому темпі. Але є три обставини, каже він.

"Перша – у Зеленського зіпсувалися взаємини із главою парламенту Дмитром Разумковим. Це вже затяжний конфлікт. Команда президента прагнутиме усунути спікера з посади.
Друга – Зеленський став діяти жорсткіше. В країні виник тіньовий президент Андрій Єрмак. Цей дует демонстративно зміцнює владу. Дехто вбачає в цьому початки авторитарного режиму. Торік Зеленському доводилося вмовляти своїх депутатів голосувати за певні рішення. Побачимо, як реагуватиме провладна фракція тепер.
Третя обставина – відставка Арсена Авакова. Він був потужним гравцем. Звільнення матиме вплив на роботу парламенту й уряду".

Ціни на газ в Європі б'ють рекорди. Україна залежить від європейського ринку газу. Водночас команда Зеленського зменшує кількість субсидіантів, обсяги "теплих кредитів", розповідає політолог.

"Виборці Зеленського не з найбідніших. Підвищення тарифів вони відчують в останню чергу. Команда президента має придумати якісь компенсації для масового споживача. Торік глава держави вмовив продавців газу встановити поріг вартості для домогосподарств. В умовах подорожчання знову може втрутитися задля піару. Можливо, відновлять субсидії для певних категорій. Або влада вдасться до обмеження цін в "ручному режимі", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ для населення в опалювальний сезон не подорожчає - уряд

В Україні масштабні протести ніколи не виникали через соціалку. Тож очікувати масових вуличних акцій внаслідок підвищення тарифів даремно, стверджує Басараб.

"Якщо влада втратить контроль над цінами, можливі локальні протести. Але не системний суспільний спротив. Масштабні акції після 2014 року стосувалися несправедливого миру – коли влада заявляла про готовність іти на поступки Росії. Маємо понад 400 тисяч учасників війни. Вони гостро реагують, коли Москва диктує Україні умови. Переважна більшість українців вважає Росію агресором і не сприймає поступок. От спроби примирення з Путіним можуть вивести людей на вулиці", – підсумовує політолог.

Повне інтерв'ю з Михайлом Басарабом читайте в журналі "Країна"

Середньозважена ціна електроенергії в Україні на ринку "на добу вперед" із 2 до 8 серпня зросла на 19,7%, до 2018,7 грн за МВт-год. Зростання електротарифів для промисловості спровокує зростання цін на товари й послуги.

Зараз ви читаєте новину «"Початок авторитаризму" - Зеленський демонстративно зміцнює владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути