неділя, 21 квітня 2019 08:12

"Сміття треба прибирати" - сміттєва криза у Львові тривала майже рік

"Сміття треба прибирати" - сміттєва криза у Львові тривала майже рік
Садовий звинуватив Адміністрацію президента у тиску на "Самопоміч" через сміттєву кризу. Фото: DW

Два роки тому, 21 квітня 2017-го, у Львові закінчилась "сміттєва блокада". З літа 2016-го року у місті через переповнене Грибовицьке сміттєзвалище не вивозили сміття.

Тоді мер міста Андрій Садовий заявив про підписання меморандуму про припинення сміттєвої блокади Львова під гарантії уряду та голови ОДА.

"Ми більше 100 днів знаходимося в сміттєвій блокаді. Щодня для нас дуже велика проблема вивезти сміття. Нам блокують вивіз сміття в інші міста, створюючи різні протести, але, незважаючи на це, сьогодні 80% міста в чистоті, а 20% майданчиків перевантажені", - заявив Андрій Садовий у вересні 2016.

"Хочу пояснити, в чому полягає, на мій погляд, вирішення сміттєвої проблеми для Львова. Все просто. Треба розпочати робити новий полігон, і це вимагає лише декілька місяців. Земельна ділянка Львову відводилась уже двічі. Кошти у Львова завдяки децентралізації є - тільки біля 0,5 млрд грн лежить на депозиті. За ці гроші можна золотий полігон зробити! Паралельно можна розробляти і більш довгострокові проекти. Треба лише почати щось робити", - відповів Садовому прем'єр Володимир Гройсман.

"Коли пан Андрій каже, що очікував від мене адекватної реакції, то очевидно мав на увазі, що я знову буду звертатись до інших міських голів, щоб вони тимчасово прийняли львівське сміття. Якщо пан Андрій Садовий забув, то я це роблю весь цей час майже кожні два тижня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садовий розповів про майбутнє своєї політсили

"Сміттєва блокада" Львова тривала біля року.

"Сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику", - говорив у телефонній розмові президент Петро Порошенко меру Львова.

У червні 2017-го в інтерв'ю DW Садовий заявив, що в Адміністрації президента пропонували вирішити сміттєву проблему в обмін на голосування у Верховній Раді.

"Все почалося після парламентських виборів, коли "Самопоміч" отримала перемогу і тоді почалися ультиматуми і претензії. І претензія дуже проста: щоб фракція у Верховній Раді голосувала так, як це вигідно Адміністрації президента, як це вигідно олігархам. А ми не можемо на ці умови піти. Тому заручниками роблять людей. І це дуже боляче, бо якщо не подобається Садовий, якщо не подобається "Самопоміч", будь ласка, ви можете мати претензії до нас, але робити заручниками людей, на мою думку, це є підло".

У травні 2016-го на Грибовицькому звалищі почалась пожежа. На рятувальників обвалилось 100 тис. кубометрів сміття. Під завалами загинули 3 пожежників і 1 комунальник. Прокуратура почала розслідувати справу. У листопаді Львівський окружний адміністративний суд постановив закрити Грибовицьке сміттєзвалище.

Сміття зі Львова доводилось вивозити в інші регіони - Сумщину, Полтавщину, Миколаївську, Дніпропетровщину. Робили це не законно - без погодження з місцевою владою. Домовитись вдалось із владою Дніпра, Миколаєва, Чернігова. Після того протестів місцевих жителів сміття до Миколаєва ввозити заборонили. У Дніпро з 13 вересня відходи зі Львова вивозили незаконно - закінчився контракт, але його не продовжили. Загалом вивезли біля 8,8 тис. тонн.

У 2020-му у Львові має розпочати роботу завод з переробки відходів.

Зараз ви читаєте новину «"Сміття треба прибирати" - сміттєва криза у Львові тривала майже рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути