Ексклюзиви
четвер, 27 лютого 2014 14:36

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Москаль: адмінбудівлі Криму захопив озлоблений розформуванням підрозділу "Беркут"

Москаль: адмінбудівлі Криму захопив озлоблений розформуванням підрозділу "Беркут"
Фото: sled.net.ua

Ситуацію в Криму спровокував у тому числі популістський закон про ліквідацію "Беркуту", який багато співробітників спецпідрозділу сприйняли дуже негативно, — заявляє нардеп Геннадій Москаль.

"В активних діях проти активістів Євромайдану, за які передбачена кримінальна відповідальність, за даними очолюваної мною Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, брали участь не більше 300 чоловік, тоді як загальна чисельність "Беркуту" по Україні — близько чотирьох тисяч чоловік. Нове керівництво МВС замість того, щоб ловити конкретних злочинців, що керували операціями із зачистки Євромайдану (їхні прізвища оприлюднені мною ще кілька днів тому), піддалося на емоції майдану й вирішило ліквідувати весь "Беркут", який уже жодної загрози не становив. Першим проти цього збунтувався севастопольський "Беркут", до якого почали долучатися бійці спецпідрозділу з інших регіонів країни", - каже нардеп.

Москаль попереджає, що бійці дуже добре підготовлені.

"Це дуже добре підготовлені по бойовій, вогневій, вибухо-технічній та іншій діяльності співробітники. Сьогодні вранці бійці севастопольського "Беркуту, до якого примкнули бійці інших територіальних підрозділів, заблокували два в'їзди в Крим — пост Чонгар та проїзд через м.Армянськ (обидва на кордоні з Херсонською областю). В'їхати в автономію іншими сухопутними шляхами неможливо, тільки морем. Таким чином Крим повністю заблокований", - повідомляє він.

За інформацією Москаля, адмінбудівлі Криму заміновані по периметру.

"У захоплених будівлях Верховної Ради Криму та Ради міністрів АРК, за моєю інформацією, перебуває до ста чоловік, котрі озброєні найсучаснішими видами зброї, в тому числі виробництва німецької фірми Хеклер і Кох, а периметр заміновано по схемі Шнур-4. У вікна виставлені кулемети. За моєю інформацією, більшість із озброєних осіб — кримчани, крім того, там можуть бути й бійці розформованого "Беркуту", котрі дуже добре розбираються в тактиці ведення бойових дій. Озброєна група може протриматися всередині більше, ніж знаменитий будинок Павлова в Сталінграді. До озброєних осіб зайшов голова ВР Криму Константинов. Думаю, що їхня задача — взяти в Константинова заяву про складення повноважень, після чого буде висунуто вимогу про скликання позачергової сесії ВР Криму та обрання нового спікера з числа радикально налаштованих проросійських організацій", - висловив припущення нардеп.

"Незважаючи на всю серйозність ситуації в Криму, у Верховній Раді України продовжують ділити урядові портфелі, додав Москаль. - Я поки не бачу посадових осіб, котрі виїхали б у автономію для розв'язання ситуації. При цьому необхідно розуміти, що в Криму ніколи не сприймуть уряд, сформований майданом, переговорники мають бути з числа нейтральних осіб. Розв'язувати ситуацію необхідно негайно, кожна година може обійтися дуже дорого й призвести до більших жертв, ніж це було під час січнево-лютневого протистояння в Києві. Особисто мене дивує, як таку ситуацію могло проспати Головне управління СБУ в Криму, управління СБУ в Севастополі та Управління військової контррозвідки, дислоковане в Севастополі.  Найбільше, що мене лякає зараз, — відсутність адекватної реакції у Верховній Раді України".

Зараз ви читаєте новину «Москаль: адмінбудівлі Криму захопив озлоблений розформуванням підрозділу "Беркут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути