пʼятниця, 31 травня 2013 20:54

Меморандум з МС не завадить підписанню угоди про асоціацію з ЄС – Кожара

Меморандум з МС не завадить підписанню угоди про асоціацію з ЄС – Кожара
Леонід Кожара. Фото: ua.golos.ua

Підписання меморандуму з Митним союзом не становить ризику для підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара під час сьогоднішньої зустрічі зі своїм литовським колегою Лінасом Лінкявічюсом.

"Папери, документи ніколи не можуть бути ризиком для чогось ... Меморандум має технічний характер ... Тому що в самих статутних документах МС немає поняття, що таке спостерігач. Меморандум визначає статус, який означає, що Україна може брати участь у засіданнях МС без права голосу. Цей меморандум не носить юридично обов'язкового характеру і є таким організаційним документом", - сказав глава українського МЗС.

Таку позицію поділяє і радник Президента України - уповноважений України з питань зовнішньополітичних і інтеграційних процесів Костянтин Єлисєєв: "Майбутні домовленості з ЄЕС слід розглядати в контексті тривалого пошуку оптимальної формули співпраці, що не суперечить стратегічному курсу України на інтеграцію з ЄС. Вони чітко регламентують статус і принципи співробітництва України з інтеграційними утвореннями на євразійському просторі без шкоди для державного суверенітету України".

Проте глава МЗС Литви має іншу точку зору - Україна може перейти межу в створенні зони вільної торгівлі з Митним союзом, і втратить можливість створити ЗВТ з Євросоюзом.

"У цьому немає ніяких питань, і не повинно бути ні в кого ніяких протиставлень. Просто є розмова про правила гри - про стандарти, про вимоги, про тарифи. Тут знаходяться дві системи - система МС та система ЄС. І тут потрібно зробити вибір, необхідно робити вибір, - вважає Лінкявічюс. - Якщо, скажімо, Україна перейде межу вільної торгівлі з МС, вона не зможе підписати договір про вільну торгівлю з ЄС. Це дуже зрозуміло, по-моєму, і головне уточнити, що якщо ми говоримо про договір про асоціацію з ЄС, то найбільшу частину в цьому договорі, як раз, і становить створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Меморандум з МС не завадить підписанню угоди про асоціацію з ЄС – Кожара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути