пʼятниця, 19 червня 2009 10:21

Медведчук розповідає російському куму українські таємниці?

Медведчук розповідає російському куму українські таємниці?

Служба безпеки України проводила прослуховування телефонів екс-голови Адміністрації Президента Віктора Медведчука під приводом його можливого шпигунства на користь Російської Федерації.

Як пише видання Коммерсантъ-Украина, заступника генпрокурора Рената Кузьміна підозрювали у шпигунстві на користь Ізраїлю.

Коммерсантъ-Украина пише, що найближчим часом коло потерпілих від контррозвідувальної діяльності СБУ може розширитися. Раніше про прослуховування телефонних розмов відкрито заявляли лише Кузьмін і заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов.

А нещодавно голова ради центру Правова держава Віктор Медведчук звернувся до генпрокурора з проханням порушити кримінальну справу щодо посадових осіб СБУ, якими "фальсифікуються докази для порушення кримінальної справи за звинуваченням у державній зраді".

За інформацією Ъ-Украина, мова йде про справи контррозвідувального захисту, одна з яких значиться під агентурною назвою "Патріот" щодо Медведчука, друга - під агентурною назвою "Зв"язківець" щодо його помічника Мартинова. Як зазначає газета, документи свідчать про те, що прослуховування телефонів Медведчука здійснювалося під приводом його можливого шпигунства на користь Росії.

Нагадаємо, що Президент Росії Дмитро Медведєв вважається наближеним до Медведчука.

Зокрема, за інформацією Української правди, дружина Медведєва разом з російським прем"єром Володимиром Путіним хрестили молодшу дочку Медведчука Дашу.

Крім іншого, Ъ-Украина стали відомі подробиці порушення аналогічної справи щодо Кузьміна. Спочатку повідомлялося лише про те, що він порушив режим роботи із таємними документами за межами режимної установи - Генеральної прокуратури. Між тим, за інформацією видання, в СБУ підозрювали, що заступник генпрокурора займався шпигунством на користь Ізраїлю.

Як стало відомо Ъ-Украина, на днях ГПУ порушила ще одну, третю кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування і продовжила проведення слідчих заходів.

"Поступово встановлюється коло осіб, причетних до організації незаконних прослуховувань державних діячів. Вже відома роль і місце Дурдинця (колишній заступник голови СБУ Тиберій Дурдинець, зараз перебуває у міжнародному розшуку). Ще одним фігурантом є співробітник СБУ Павленко (заступник голови СБУ Анатолій Павленко, курирує діяльність контррозвідувального управління) ", - розповів Ъ-Украина депутат від БЮТ Святослав Олійник.

"Але найпікантнішим фігурантом цього телефонного скандалу я б назвав голову Апеляційного суду Києва Антона Чернушенко. У мене немає сумнівів, що саме він грав одну з ключових ролей, видаючи незаконні санкції на прослуховування. Наскільки мені відомо, зараз щодо нього проводиться ціла низка оперативно-розшукових та слідчих заходів", - додав депутат.

Нагадаємо, раніше Медведчук попросив генпрокурора Олександра Медведька порушити кримінальну справу щодо посадових осіб СБУ. Він звинуватив СБУ у спробі організувати проти нього незаконне кримінальне переслідування, пов"язане з отруєнням Віктора Ющенка.

За матерiалами: КоммерсантЪ-Украина
Зараз ви читаєте новину «Медведчук розповідає російському куму українські таємниці?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути