пʼятниця, 26 жовтня 2012 07:28

Маніпуляції списками виборців, як це було на виборах 2002 та 1998 років, зараз немає

Маніпуляції списками виборців, як це було на виборах 2002 та 1998 років, зараз немає

При аналізі виборчого процесу в Україні необхідно зважати на контент, в якому вони проходять – незалежність судів, рівень корупції, рівень свободи слова та дотримання прав громадян.

Про це сказала координатор виборчих програм громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська

Вона наголосила, що міжнародні спостерігачі, які працюють на парламентських виборах в Україні, мають при своїх оцінках зважати на суто внутрішній український контент, в якому ці вибори відбуваються.
"Висновки щодо організації виборчої кампанії та виборчого процесу не можна робити повноцінними, якщо не зважати на жоден контент: чи є свобода слова в Україні, чи подолано корупцію, чи вільна судова система, наскільки кандидати мають можливість виступати в ЗМІ, наскільки рівні умови доступу до виборців, наскільки система судоустрою забезпечує захист від можливості маніпуляцій правом, або зловживанням правом з боку окремих кандидатів", - пояснила вона.

Айвазовська підкреслила, що всі чудово розуміють, що рішення щодо переходу до змішаної системи виборів було прийнято президентом Віктором Януковичем.
"Всі про це заявляли публічно, що рішення щодо повернення до змішаної системи – це є рішення президента. Зрештою, ця система не є ефективною щодо забезпечення міжнародних стандартів в Україні, зважаючи на сучасні виборчі реалії", - підкреслила координатор мережі ОПОРА.

Водночас, Айвазовська додала, що є і дещо позитивні зрушення. Так, зокрема, вона вважає позитивною роботу Державного реєстру виборців, який регулярно працює з 2009 року.
"Маніпуляції списками виборців, як це було на виборах 2002 та 1998 років, зараз немає. На сьогодні списки виборців і можливості їх покращити,  реалізовані в Україні повністю, - підкреслила вона. - Є приклади, коли прописується певна кількість виборців до окремої квартири чи будинку. Але це скоріше винятки".

Зараз ви читаєте новину «Маніпуляції списками виборців, як це було на виборах 2002 та 1998 років, зараз немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути