четвер, 23 січня 2014 12:29

Майданівці у Хмельницькому побилися з "регіоналом" і "тітушками"
7

Фото: Фото: Михайло Перков

22 січня близько 19.00 на Хмельницькому майдані сталася сутичка між мітингувальниками та десятком молодиків спортивної статури. Останні, застосувавши газовий балончик та прикрившись кордоном з міліції, втекли у приміщення облдержадміністрації.

Люди на майдан Незалежності у Хмельницькому почали сходитися близько 16.00. Гуртувалися біля наметів з прапорами опозиції.

З військового намету, що стоїть за кілька десятків метрів від наметів активістів, виходить чоловік у ондатровій шапці. Викрикує: "Хто хоче їхати до Київа!?". З кожною хвилиною прибувають люди. Коли їх збирається близько сотні, починають викрикувати гасла.

- Хай ця влада здохне, - кричить жінка похилого віку. – Бандюковичі.

- Треба щось робити, - каже старший чоловік. – Давайте колоною у місто і закликати людей до дій.

- Я пропоную, - говорить чоловік років 30, - зібратися у групи по 3-4 чоловіка і йти у народ. Закликати людей купувати маски, каски, рукавички, наколінники. Багато хто хоче допомогти, але не всі мають змогу поїхати у Київ. Потім зносити все сюди, а ми передамо на Майдан у столицю.

Між старшим і молодшими чоловіками починається перепалка. Кожен наполягає на своєму.

- Як не буде організатора, в нас нічого не вийде, - махаючи рукою каже старший чоловік.

Навпроти облдержадміністрації встановлюють гучномовці. Міський депутат від "Свободи" Олександр Симчишин закликає людей до дій.

- Та облишмо ті заклики, що міліція з народом, - кричить у гучномовець Олександр Симчишин. – Міліція вже давно не з народом. Вони стріляють у народ.

Люди скандують: "Ганьба! Владу геть!".

На пам'ятник "Віри, надії, любові" активісти чіпляють плакати з написами: "Не вбивайте людей", "Не вбивайте Україну", "Чиї діти стріляють в українські голови?" Одна з активісток з замотаним на обличчі шарфом у сніг ставить портрет Сергія Нігояна, огорнутого чорною стрічкою.

Люди все прибувають. Близько 19.00 їх уже з півтисячі.

На постаменті перед пам'ятником виступають активісти.

- Погляньте, - каже Ігор Олійник, котрий недавно прибув з Києва. – Ось такими гумовими кулями 12 калібру вони стріляють у людей. А ось такими гранатами кидають у нас, відриваючи людям руки. З цих гранат вилітають шарики, і трощать все на своєму шляху. Але озвірілі "беркутівці" стріляють в людей з вогнепальної зброї. Стріляють снайпера. Є загиблі!

Люди знову скандують: "Ганьба"!

Зі сторони до натовпу підходить заступник голови міської організації ПР, заступник начальника управління інфраструктури та туризму Хмельницької ОДА Петро Тарасюк. З ним кілька молодиків спортивної статури.

- О, ті тушки йдуть. Регіонали, регіонали йдуть, - стали викрикувати у натовпі.

З десяток мітингуючи рушили до них. Відбулася сутичка.

Перебуваючи за кілька метрів від бійки, відчув різь в очах, а у роті і горлі печію.

- Що, б*я, - кричить один із здорованів до мітингуючи.

Отримавши кілька ударів у груди, падає на сніг. Молодики починають тікати до приміщення облдержадміністрації. За ними кидаються мітигнувальники. Вже на сходах у сутичку вступає міліція. Молодики забігають у приміщення. Двері зачиняються. Люди стукають у скляні двері. Хтось із мітингуючих заспокоює людей. Ті відступають на кілька метрів.

- Та з десяток агресивно налаштованих людей прийшли зі сторони Філармонії, - каже один з активістів, котрий брав участь у сутичці. Називається Сергієм. Обличчя просить не показувати. - Почали викрикувати різні гасла, матюкатися. Потім стали травити усіх газом. У тому числі і міліцію, котра підійшла. Міліціонери заламали мені руки, але хлопці допомогли, відбили. Це була провокація, а ми захищали людей від "тітушок".

За словами депутата Хмельницької міської ради Володимира Гончарука, коли Петро Тарасюк тікав до адмінприміщення, він викинув кульок, у якому були газовий балончик та кнут.

Хвилин за 15 до облдержадміністрації під'їхала карета швидкої допомоги. Як повідомили медики, Петру Тарасюку під час сутички розбили голову. Лікарі обробили рану.

- Нічого страшного немає, побита голова. Чоловік здоровий – жити буде, розповів медбрат Богдан.

"Швидка" від'їжджає, а за кілька хвилин приїжджає до адміністрації з заднього двору. Активісти блокують медиків. Ті кажуть, що їм потрібно їхати на виклик. Люди відпускають "швидку" і та виїжджає з двору.

- Та це за Тарасюком приїхали, - каже один з активістів. – Він боїться з будівлі вийти.

За годину мітингуючі пішли до стін МВС. Вимагали, аби до них вийшов керівник області. Міліціонери повідомили, що його немає. Більшість людей розійшлися близько 22.00.

Станом на 10 ранку 23 січня на майдані знову починають збиратися люди.

Позачергова сесія Хмельницької міськради призначена на 13.00.

Зараз ви читаєте новину «Майданівці у Хмельницькому побилися з "регіоналом" і "тітушками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути