четвер, 30 серпня 2012 14:29

Спецтема: Боротьба за "мову"

Львівська міськрада звернулася у Конституційний суд через мову

Сьогодні депутати Львівської міської ради проголосували за прийняття звернення до Конституційного суду України з поданням у зв'язку з прийняттям Законопроекту "Про засади державної мовної політики".

Спеціально для розгляду цього питання зібралася позачергова сесія міськради Львова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовна група Богатирьової — це туман, який напускає влада

Міські депутати ухвалила звернутися до Конституційного суду України з конституційним поданням про необхідність офіційного тлумачення окремих положень мовного закону з положеннями статей 2,5,7,10,24 та 140 Конституції України, які є суперечливими.

"Також процедура визначення та застосування регіональних мов передбачених в статті 7 частині 7 цього закону (Закону "про засади державної мовної політики" - Gazeta.ua), - ставить можливість в окремих випадках, за наявності 10% або менше населення перетворити регіональну мову, або мову національної меншини на домінуючу у регіоні, фактичн перетворюючи її на мову офіційного спілкування усуваючи українську мову з усіх сфер суспільного життя", - заявила начальник юридичного управління міськради Гелена Пайонкевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" Закурений: угорська мова не може стати регіональною

У поданні зазначено, що відсутність офіційного тлумачення питання чи українська мова як державна мова обов'язково застосовується при здійсненні повноважень органів місцевого самоврядування, може призвести до того, що діяльність окремих представницьких органів територіальних громад може здійснюватися виключно регіональною мовою та обмежити права громадян в отриманні офіційної інформації державною мовою, надати привілеї носіям регіональної мови та інше.

Звернення підтримали 75 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Львівська міськрада звернулася у Конституційний суд через мову ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути