середа, 07 листопада 2012 19:31

"Краще вже піти на перевибори, ніж віддати перемогу Засусі" - Гарань

"Краще вже піти на перевибори, ніж віддати перемогу Засусі" - Гарань
Олексій Гарань. Фото: gazetavv.com

6 листопада парламент рекомендував ЦВК провести перевибори в п'яти проблемних округах - №94, 132, 194, 197, 223. У Верховній Раді ухвалили рішення, яким рекомендує ЦВК таки подумати над проведенням перевиборів. Водночас, опозиція не згодна з цією позицію і вимагає скасування результатів виборів загалом, оскільки вважає, що вибори було сфальсифіковано по всій країні.

Професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань розповів Gazeta.ua, що те, що відбувалося у цих скандальних округах провокує міжнародну спільноту на невизнання українських виборів демократичними.

Чому перевибори хочуть назначити саме по цим 5-ти округам, адже претензії було і до інших?

- Наскільки я розумію, по іншим округам опозиція буде оскаржувати результат. Але питання в тому, чи вдасться їй виграти у наших судах. Я думаю, що просто ці 5 округів стали прикладом тотальних порушень. На них фальсифікації були неймовірно безсоромними. Крім того, всі ці кадри з цих округів обійшли вже не тільки українське телебачення, це бачили вже і міжнародні спостерігачі. Ці кадри вже пішли гуляти по світу як символ українських виборів. Та й, звичайно, віддати перемогу Засусі — це дійсно дратувати не тільки простих людей, а й провокувати міжнародних спостерігачів на невизнання виборів.

Я думаю, що тут просто вже влада не могла відступити. Вона не хотіла і визнати перемогу, наприклад Левченка, але і не могла нав'язувати перемогу тієї самої Засухи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В законі відсутні норми, на підставі яких ЦВК могла б провести повторні вибори — член ЦВК

Чи не може ЦВК до цього переліку долучити й інші округи?

- Під час засідання ЦВК Усенко-Чорна сказала, що ще по низці округів, де застосовувалися сумнівні технології, можна також розглядати це питання. Але поки малися на увазі саме ті округи, де формально перемогли кандидати від влади, але й де вони застосовували брудні технології. Тобто, таким чином в тих округах дається шанс опозиції. Але не відомо, що влада на це піде, адже баланс сил у ЦВК насправді на користь влади. І таке рішення приймається під тиском беззаперечних фактів та тиском громади, коли вже ЦВК просто змушена іти на компроміс.

Чи не унеможливлять перевибори застосування тих самих фальсифікацій?

- Думаю, що перевибори все ж зіграють на користь опозиції. Хоча здебільшого по цим округам опозиція явно перемагала, а у неї забирали перемогу. І тому проведення перевиборів — це витрачання додаткових і нервів, і зусиль. Навіщо проводити перевибори тоді, як відомо, хто виграв? Але я думаю, що в цих умовах моральна перевага все ж на стороні опозиції. Є такий своєрідний драйф.

Зрозуміло, що в цих округах виграла опозиція. Зрозуміло, що Засусі приписали перемогу. Та якщо не можна знайти іншого шляху, щоби визнати результати перемоги, то доведеться йти на перевибори. Звичайно, краще було б, якби ЦВК, діючи в межах закону, просто визнала б перемогу опозиції, не займалася там прикриванням і переписуванням протоколів. Але якщо це відбулося і ЦВК зайняло саме таку позицію, то в цій ситуації, що краще — визнавати перемогу Засухи чи Губського, чи піти таки на перевибори?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість перевиборів треба звільнити весь склад ЦВК

Чи зможуть врешті опозиційні сили домовитися між собою і на цей раз вже виставити одного кандидата?

- Думаю, що домовляться. Скоріш за все, на перевибори вже підуть ті, хто реально перемагав. Переважно це будуть представники Об'єднаної опозиції.

Як вплине ситуація на цих округах на оцінку загалом українських виборів міжнародними спостерігачами та світу?

- Те, що відбулося, звичайно на міжнародних спостерігачів вплинуло дуже сильно. Люди побачили, що важко визнавати ті результати виборів, які насправді махлюються владою. Махлюються відверто, без побоювань. Взагалі ця телекартинка з округів мала значний вплив.

У владі це усвідомлюють?

- Як на мене, хтось знову дуже сильно підставляє Януковича. Тому що для нього ця ситуація була не потрібною. Він міг визнати реальні результати, віддати вже ці 5-10 округів опозиції, але домагатися визнання виборів в цілому такими, що відбулися, справедливими. А замість цього ситуація доведена до абсурду. Зрештою, це зіпсувало імідж України, імідж самого Януковича. Це зірвало його гру, адже він намагався показати, що вибори були чесними. Для чого це треба було робити, хто приймав таке рішення у владі, щоби довести це все до абсурду — мені не зрозуміло. Але відчуття, що Янукович в чергове підставився.

Зараз ви читаєте новину «"Краще вже піти на перевибори, ніж віддати перемогу Засусі" - Гарань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути