вівторок, 21 квітня 2009 12:16

Литвин розповів комісару ОБСЄ про проблемний Крим

Литвин розповів комісару ОБСЄ про проблемний Крим
Спікер Володимир Литвин вважає неприпустимим спекуляції на мовних, міжнаціональних та релігійних питаннях під час виборчих кампаній.

Про це він сказав під час зустрічі з верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кнутом Воллєбеком, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

"Мовні проблеми, міжнаціональні та релігійні стосунки - дуже делікатна сфера, яка потребує зваженого підходу. Політики не повинні спекулювати на цих проблемах", - сказав Литвин.

Міжнаціональні та релігійні стосунки - дуже делікатна сфера

Він наголосив на важливості "об`єктивного і стриманого підходу" до розв`язання проблем, пов`язаних із застосуванням мови, зазначивши, що у цьому питанні "вкрай важливо уникнути примусу і нав`язування".

На переконання спікера, представники всіх національностей повинні мати усі права на вільний розвиток власної культури, самобутності, мови, і у той же час мають шанувати державу, у якій живуть.

За його словами, необхідно проводити політику "не заборони, не примусу, а заохочення, це стосується і засобів масової інформації, і освіти, і мовної сфери".

Литвин також наголосив на важливості "розуміння необхідності збереження політичної стабільності у Криму, а відтак і в Україні".

За його словами, на півострові потрібно провести інвентаризацію земель, забезпечити прозорість дій місцевої влади та створити "об`єктивний реєстр" представників депортованих народів, які повернулися в Україну, що унеможливить будь-які спекуляції.

У свою чергу, Воллєбек зазначив, що його візит має на меті вивчення ситуації із забезпеченням освітніх та мовних прав національних меншин, які проживають в Україні, а також стану справ із законодавчим забезпеченням прав цієї категорії громадян та представників депортованих народів, які повернулися в Україну.

Воллєбек запропонував провести орієнтовно у червні-липні поточного року засідання "круглого столу", присвяченого обговоренню законопроекту про поновлення прав депортованих народів, і передав Литвину пропозиції до згаданого документу.

За матеріалами: Прес-служба Верховної Ради, Українська правда.
Зараз ви читаєте новину «Литвин розповів комісару ОБСЄ про проблемний Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути