середа, 05 травня 2021 19:48

"Квартал 95" назвали українофобами

"Квартал 95" назвали українофобами
У виставі брали участь "кварталівці" Євген Кошовий і Юрій Крапов.

"Квартал-95" є українофобами. Про це написала доктор філологічних наук, професор Києво-Могилянської академії Лариса Масенко на "Радіо Свобода"

Йдеться про 10-хвилинний ролик із вечірнього шоу "кварталівців" під російською назвою "Не бордель, а Шмарочос! Как девушки легкого поведения перешли на украинский".

Як заявлено у вступі до вистави, на її створення "кварталівців" надихнуло впровадження з 16 лютого української мови у сферу обслуговування відповідно до закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Уявним місцем дії запровадженої норми автори шоу обрали публічний дім, де всі повії вийшли на сцену в українських народних строях. Далі дійство розгорталось у формі діалогу між очільницею борделю, яку грав переодягнений у жіноче плаття Євген Кошовий, і клієнтом - Юрієм Краповим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заговорили про українську мову в PlayStation

Філолог назвала дійство "малоросійською виставою".

"Обрана для глузування сексуальна тематика дала непогані можливості для огидження всього, що стосується національних вартостей українців. Пародійно перекручуючи у кпинах з української мови слова на кшталт винесеного в назву "Шмарочоса", автори не забули висміяти навіть літеру ґ, відновлену в абетці після десятиліть радянської заборони на вживання.

Об'єктом глуму стали й наші народні пісні, звичаї, історичні постаті.

Сумні роздуми з приводу нашої колективної ідентичності викликав не лише зміст шоу й актори, які із завзяттям нав'язували глядачеві пародійний, спотворений російськими колонізаторами образ нашої культури, а й реакція глядачів у залі, яких ця злісна пародія не обурювала, а розважала", - зауважила філолог.

З-поміж понад трьохсот відгуків у коментарях до відео на YouTube абсолютна більшість – різко негативні. Найпоширеніші - "Ганьба", "Яка гидота", "Позорисько", "Жалюгідно".

Приниження української культури викликало обурення і в російськомовних користувачів: "Кстати, это оскорбления страны, ее языка, традиций, культуры", "Друзья президента высмеивают государственный язык своей страны. Я не прав?".

"Як бачимо, в обуренні зневаженим образом нашої культури російськомовні українці виявляють солідарність з українськомовними. На такий ефект свого витвору кварталівці вочевидь не сподівалися, адже призначали його для демонстрації "захисту російськомовного населення від "насильницької українізації", - пише Лариса Масенко.

"Студія Квартал-95", засновником якої є президент Володимир Зеленський, спробувала висміяти акцію протесту під ОП. Громадськість тоді виходила на підтримку ув'язненого активіста Сергія Стерненка.

Зараз ви читаєте новину «"Квартал 95" назвали українофобами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути