понеділок, 24 березня 2014 15:19

Кримські татари планують провести свій референдум

Кримські татари планують провести свій референдум

Кримські татари мають намір провести свій референдум, щоб визначити свої подальші дії, повідомив екс-глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України (фракція "Батьківщина") Мустафа Джемілєв.

"Ми на 29 березня призначили національний з'їзд кримських татар, який відбудеться в Сімферополі. Одним з питань буде про самовизначення кримськотатарського народу. Так сталося, що 16 березня ми не брали участь у референдумі, а зараз хочемо провести свій референдум", - заявив М.Джемілєв на прес-конференції в Києві в понеділок.

За його словами, питання, які будуть винесені на референдум, ще чітко не сформульовані, але вони не будуть суперечити українському законодавству.

"Тобто, питання про територіальну приналежність Криму обговорюватися не буде. Там буде питання про форму співіснування, і, думаю, від результатів цього референдуму будуть залежати і наші подальші дії", - пояснив він.

М. Джемілєв нагадав, що у Верховній Раді підготовлено законопроект про статус окупованого Криму, яким, зокрема, передбачається, що співпраця з окупаційною владою буде розцінюватися як зрада Батьківщині.

"Якщо буде регламентація, що будь-яка співпраця з окупаційною владою - зрада Батьківщині, але в той же час немає ніяких гарантій, що вони там захистять своїх співгромадян, то дійсно люди задаються питанням - як довго це триватиме", - зазначив він.

Так, за його словами, зараз в Криму державним службовцям пропонують написати заяви про звільнення, і їх знову будуть оформляти на роботу лише після прийняття російського громадянства.

При цьому влада Криму обіцяє, що кримським татарам буде визначена квота не менше 20% представництва в усіх органах влади, а також фінансування облаштування та інтеграції в російське суспільство, надання статусу кримськотатарської мови нарівні з російською, заходи з повернення татар, які ще залишаються в місцях заслання.

"Тепер питання: якщо ми погоджуємося брати участь, то є шанс, що 20% кримських татар в управлінській структурі можуть щось робити в захист прав і положення своїх співвітчизників, і в той же час захищати державні інтереси, скільки це можливо. Інша справа - вони відмовляються, і тоді влада набирає туди колабораціоністів з числа кримських татар, а якщо не знаходять достатньої кількості в Криму, то привозять їх з Казані", - наголосив М.Джемілєв.

За його словами, в Криму налічується близько 180 тис. кримських татар, які мають право голосу, але в загальнокримському референдумі 16 березня взяли участь не більше 950.

Він також зазначив, що чи будуть кримські татари залишати Крим, багато в чому буде залежати від позиції України - наскільки готова вона захищати своїх громадян, які залишаються на окупованій території.

"Ми будемо координувати свої дії з нашим керівництвом (керівництвом України - ред.). Але якщо керівництво нас покине...", - сказав екс-глава Меджлісу.

За його словами, наразі Крим покинули близько 5 тис. татар, які переїхали переважно у західні області.

Раніше на офіційному сайті Меджлісу з'явилася інформація про те, що позачергова сесія Курултаю (з'їзду) кримськотатарського народу відбудеться в суботу, 29 березня. Місце, час та порядок денний позачергової сесії будуть вказані найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари планують провести свій референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути