Ексклюзиви
середа, 18 грудня 2013 07:00

Кремль поводиться з Україною, як з гулящою дівкою - Артемій Троїцький

Кремль поводиться з Україною, як з гулящою дівкою - Артемій Троїцький
Фото: lenta.ru
Президент Росії Володимир Путін веде себе з Україною, як з гулящою дівкою: платить гроші і має, як хоче. Таку думку висловив відомий російський музичний критик Артемій Троїцький, який нещодавно побував у Києві на Майдані.
На його думку, політологи та економісти, розмірковуючи про преференції Україні з боку РФ: транші в 20 мільярдів євро, ціни на газ та інше, абсолютно не розуміють, що український народ не цікавлять гроші. У ньому прокинулася гордість і почуття власної гідності, заявив Троїцький в інтерв'ю "Эхо Москвы".

"Українці у всій цій торгівлі бачать просто приниження для себе. Вони бачать, що Путін тримає Росію... Тьху. Та й Росію, до речі, теж. Але в даному випадку тримає Україну просто за вуличну дівку... тобто ти їй платиш гроші і маєш її як хочеш. Тобто не йдеться ні про любов, ні про дружбу, ні навіть про створення сім'ї, а просто на тобі гроші, мовчи і роби, що тобі кажуть. Це вкрай принизливо для будь-якого гордого народу. Ось, українці довели, що вони люди горді, що почуття власної гідності для них набагато важливіше", - вважає Троїцький.

За його оцінкою, "сколупнути Майдан", розігнати, розпустити неможливо. Влади президента України Віктора Януковича для цього не вистачить, так як він не має підтримки народу.

"Якщо Майдан вирішить, що треба розходитися, то вони розійдуться. Якщо вони цього не вирішать, ніяка сила в світі (я вже не кажу про худі там ці перелякані бригади Януковича) з цим Майданом нічого не зробить", - упевнений Троїцький.

На його думку, в Києві не "командують парадом" лідери української опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок. В даному випадку революція робиться народом, а не лідерами і навіть не партіями.

"Всі ці так звані політичні лідери - вони не більш ніж порученцем Майдану. І ось це важливо зрозуміти, що не вони керують Майданом, Майдан керує ними. Ось, як вони скажуть, тобто, як скаже Майдан, ось так, Кличко, Тягнибок та інші хлопці і надійдуть", - пояснив Троїцький суть нинішнього українського народовладдя.

При цьому він не виключив, що Майдану під силу "скинути" того чи іншого політика. "Це реальне народовладдя, причому повністю самоорганізована. Ніяких лідерів там немає, ніяких розумників, ніяких харизматиків, ніяких цих хитромудрих політиків. Тобто це величезна кількість народу, які об'єднані, я так розумію, почасти в якісь такі групи за інтересами. Тобто там дуже багато студентів, і вони об'єднані в Студкоми. Там є не така помітна, як, скажімо, це було в Москві, але така, цілком собі весела і креативна група богеми, хіпстера і так далі - у них теж є свій партком на вулиці Рейтерській. Там є, скажімо, афганські ветерани, які тримають всю безпеку, тобто, як би, фільтрують входи-виходи і так далі. Величезну роль там відіграє церква", - розповів Троїцький про свої враження.

Він стверджує, що націоналізм на Майдані одухотворений, позитивний і абсолютно не агресивний стосовно інших країн і народів. І називає те, що відбувається "народної містерією". На думку Троїцького Майдану не було аналогів в інших країнах. Ця "фантастична картинка схожа на якісь дорогі голлівудські декорації ("Мед Макс" або "Втеча з Нью-Йорка") з вогнищами, барикадами і колоритнейшими людьми.

"Нічого схожого в Москві не було ніколи - я в житті ніколи нічого такого не бачив. Цього немає не тільки в Росії, цього немає взагалі, я гадаю, ніде у світі. Тобто я не знаю, як це все відбувається там, скажімо, в Таїланді або як це було в Єгипті. Думаю, що там це було по-іншому. Там якось все це було шумно, агресивно і так далі. А тут просто такий могутній монолітний народ", - зазначив Троїцький.

Він навіть запропонував жителям Росії з'їздити в тур на Майдан. "Я взагалі думаю, що було б дуже здорово організувати з Росії, зокрема, з Москви такі тури, такий екстремальний туризм на київський Майдан, тому що такого більше не побачиш ніде. Це крутіше, ніж Таїті, Папуа - Нова Гвінея або гірський Непал. Там абсолютно приголомшливо", - упевнений він.

При цьому Троїцький підкреслив, що народ стоїть не з європейської інтеграції. "Основна мотивація зовсім інша - це просто, що ці влади людей дістали, вони не хочуть більше терпіти цю жлобскую, тупу злодійську владу. Ось, власне, і все", - сказав Троїцький.

Він наголосив, що абсолютний імператив Майдану - це повалення Януковича. "У Януковича немає шансів абсолютно. До наступних президентських виборів він не добереться. Може бути, доживе, але не добереться точно", - вважає Троїцький.

У той же час він бачить різні сценарії розвитку подій. Зокрема, напівсиловий. "Оскільки народу там, дійсно, шалена кількість, значить, вони можуть абсолютно спокійно взяти в кільце цей нещасний урядовий квартал. І хоча там стоять ось ці "беркути", бідні ідоли, вони їх зімнуть легко, це взагалі не проблема. Але, як би цього робити люди не хочуть", - міркує Троїцький.

Крім того, одним з кроків майданівців, на думку Троїцького може стати облога резиденції Януковича - Межигір'я.

"Є різні варіанти того, що буде з Януковичем і нинішньою владою. Один варіант - якщо він почне бешкетувати і розсердить українців вже так, зовсім серйозно, ну, це сценарій Чаушеску/Каддафі. Сценарій, який мені видається найбільш правильним, це те, що його просто змітають, віддають під суд і залишок життя він і його подільники проводять за шиттям валянок. Ще один сценарій - це, як би, не золотий парашут ось такий (золото Януковичу вже ніхто не дасть), а такий, дерев'яний парашут, тобто що Янукович тікає в Росію, ну і, відповідно, можна написати там чергову главу в довіднику "Рубльовські вигнанці від А до Я, від Абашидзе до Януковича". Четвертий варіант - варіант такий, що він втече, але втече не в Росію, а, скажімо, в місто Донецьк. І, відповідно, країна, як би, розколеться. Думаю, що цей варіант зовсім не є реалістичним", - вважає журналіст.

Однак головне, за його словами, навіть не це. Головне, що Януковичу "проїхатися колобком, тобто піти від Європи, але при цьому не прийти до Москви, не вийде".

"Якщо він іде звідти, значить, це Москва. Місцеві еліти (ось, всі ці там Луганська, Донецька, Дніпропетровська і так далі) - вони категорично цього не хочуть, бо ні місцева номенклатура, ні місцевий олігархат дрібний, середній і навіть великий, ні місцевий криміналітет - вони з більш сильними та потужними російськими начальничками, силовичками, податківцями і так далі не впораються. Тобто вони чудово розуміють, що якщо буде Східна Україна в якості якогось російського домініону, то їм кінець, їм це не потрібно", - пояснив Троїцький.

Він вважає, що російська перспектива для України згубна. "Йти в Росію - це морок, це кінець, тобто це тушкуйте світло. Це як Путіна на черговий термін, так? Тобто ми це вже проходили, це повна безнадія", - констатував Троїцький.

Порівнюючи ситуацію в Україні з Росією, він зазначив, що російський народ остаточно поневолений. "Влада може радіти, природно, тому, що народ вже стає остаточно холопським. Там, до речі, було одне чудове гасло на Майдані: "Рабів до раю не пускають". Ось це про нас, росіян", - сказав Троїцький.

На його думку, порівняно з Україною ситуація в Росії "абсолютно катастрофічно цвинтарна". "Загалом, це не означає, що ми всі повинні накриватися газеткою і лягати в канавку. Ні. Загалом, я вважаю, що кожен на своєму місці повинен робити те, що йому совість велить. Якщо таких людей поступово буде ставати більше, а тварюк тремтячих менше, ну, може бути, і у нас коли-небудь на масовому рівні згадають про почуття власної гідності, чого, звичайно, дуже хотілося б", - сказав Троїцький.
Зараз ви читаєте новину «Кремль поводиться з Україною, як з гулящою дівкою - Артемій Троїцький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

108

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути