Ексклюзиви
середа, 02 квітня 2014 03:25

Конгрес США прийняв закон про допомогу Україні і санкції проти Росії

Конгрес США прийняв закон про допомогу Україні і санкції проти Росії
Фото: Reuters

Палата представників Конгресу США у вівторок, 1 квітня ухвалила закон про надання допомоги Україні. Документ, зокрема, передбачає надання гарантій по кредиту в розмірі 1 мільярд доларів для уряду.

Крім того, закон відкриває можливість американській владі накласти санкції за приєднання Криму до Росії.

Законопроект був прийнятий переважною більшістю голосів. На його підтримку висловилися 378 конгресменів, тоді як лише 34 проголосували проти, передає Reuters.

Раніше документ був схвалений верхньою палатою - Сенатом. Це означає, що закон буде відправлений у Білий дім на підпис президентові Бараку Обамі.

У четвер, 27 березня, обидві палати Конгресу вже схвалили аналогічний законопроект. При цьому американські законодавці поставили завдання виробити спільний документ, для чого сенат повинен був затвердити раніше прийнятий нижньою палатою проект закону про інформаційне мовлення в Україну і сусідні з нею області, а палата представників, у свою чергу, мала схвалити законопроект, раніше затверджений сенатом.

Проекти законів, прийняті обома палатами Конгресу, передбачають надання фінансових гарантій на один мільярд доларів, а також введення санкцій щодо росіян і українців, яких США вважають причетними до ситуації навколо Криму. Сенатський законопроект, крім перерахованих вище пунктів, також передбачає виділення Україні і сусіднім з нею країнам фінансової допомоги в розмірі 150 мільйонів доларів і введення санкцій щодо росіян і українців, обвинувачених у причетності до корупції, порушень прав людини та створенні загрози стабільності в регіоні.

Спочатку проект закону, винесений на голосування сенаторів, включав в себе і пункт про реформу МВФ, категорично проти якої виступають представники Республіканської партії, що займають більшість місць в нижній палаті Конгресу. Однак 25 березня сенат, де більшість місць займають демократи, пункт про реформу Міжнародного валютного фонду із законопроекту про допомогу Україні прибрав.

Відносини між Москвою і Вашингтоном різко погіршилися після того, як Путін підписав з кримським керівництвом договір про входження півострова до складу Росії. У відповідь на це влада США, назвали незаконними дії Москви, запровадили санкції проти російських чиновників і бізнесменів, яких вважають наближеними до російського президента.

Зараз ви читаєте новину «Конгрес США прийняв закон про допомогу Україні і санкції проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути