пʼятниця, 14 травня 2021 17:46

Коломойський і Фірташ продовжать гру. Решта олігархів погодиться вийти з політики - експерт

Коломойський і Фірташ продовжать гру. Решта олігархів погодиться вийти з політики - експерт
Андрій Длігач: "Українські олігархи — це найперше представники великого бізнесу, що втручаються у політику заради збереження власних активів". Фото: Gazeta.ua

Олігархи — це бізнесмени, що йдуть у політику, аби відстояти свої преференції. З ними треба не воювати на знищення, а шукати вигідних компромісів. На них тримається значна частина економіки. Відділення бізнесу від політики — головна мета деолігархізації. Про це Gazeta.ua розповів економіст Андрій Длігач.

— Олігархи в Україні є значною силою, — каже він. — Так просто вони не здадуться. Медведчук — це типовий агент російського впливу, який не може бути віднесений до українського олігархату чи політикуму. Українські олігархи — це найперше представники великого бізнесу, що втручаються у політику і медійний простір заради збереження власних активів та преференцій, які їм надає держава. Деолігархізація в цьому секторі передбачає виведення великого бізнесу з політики і медіа та реальну роботу Антимонопольного комітету. Але проукраїнські олігархи не є ворогами України. Вони мають бути не ув'язнені, а переведені у формат великого бізнесу. З ними має бути укладена певна домовленість, проведена амністія капіталу. Все це потрібно заради збереження значної частини української економіки та подальших можливостей її зростання. Звісно, олігархи мають бути усунуті від розподілу державного бюджету і сконцентруватися на інвестиціях у розвиток, а не на проїданні бюджетних грошей.

Рада національної безпеки та оборони зарахувала до категорії олігархів 13 осіб. Згодні з такою цифрою?

Маємо також пам'ятати, що в Україні є велика кількість дрібних олігархів регіонального рівня. Вони тримаються за місцеву владу у містах та областях, займаються контрабандою або тримають великий місцевий бізнес. Це значно складніша проблема, бо таких міні-олігархів не десятки, а сотні. Тому треба мати чималу рішучість для боротьби з ними.

Треба обмежити політичну рекламу. Таким чином олігархи втратять інтерес до ЗМІ як до інструменту впливу

Як саме влада може зменшити вплив олігархів у країні?

Українське законодавство побудоване таким чином, що у правоохоронної системи фактично немає важелів, щоб ввести певні обмеження. Єдиний легальний інструмент — це Антимонопольний комітет. На жаль, від однієї каденції до іншої АК не стає ефективнішим. Одночасно приймається одне рішення проти олігархів і десять на користь них. Саме він має стати головним рушієм деолігархізації. Це перше. Друге — треба змінити законодавство, обмежити політичну рекламу. Таким чином олігархи втратять інтерес до ЗМІ як до інструменту впливу. Третє — треба провести політичну реформу. Частково вона вже здійснена — відбувається децентралізація, однак водночас вона призводить до посилення місцевих олігархів.

Якщо позбавити олігархів можливості впливати на розподіл державного бюджету, вони перестануть цікавитися політикою

Тут питання до держави — як вона сприяє становленню громад. Міністерство фінансів уже створило інструменти відкритого бюджету. Громадяни вже можуть вимагати від місцевої влади, щоб розподілення грошей було прозорим і громада могла на нього впливати. Якщо позбавити олігархів — глобальних і місцевих — можливості впливати на розподіл державного бюджету, вони перестануть цікавитися політикою. Бо саме казна є джерелом існування олігархів у політиці. І четверте — амністія. Корупціонери, контрабандисти, нечисті на руку приватизатори є ворогами для країни. Але тут потрібен системний підхід із розумінням наслідків. Воювати за принципом "всі проти всіх" немає сенсу. Треба гарантувати права великого бізнесу на ті об'єкти, які були свого часу приватизовані. Через це в олігархів відпаде потреба мати власні політичні сили, щоб не допустити перегляду приватизації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мінус Медведчук. Будуть ще мінуси" - Зеленський

У всіх олігархів відпаде така потреба?

Я впевнений, що і Ахметову, і Пінчуку, і Жеваго, й іншим українським олігархам нема сенсу займатися політикою. Політичну гру продовжать такі фігури, як Коломойський і Фірташ. Їхня діяльність має бути обмежена рішеннями судів та прокуратури. А решта олігархів погодиться на угоду з державою щодо їхнього виходу з політики у площину бізнесу.

Закон про деолігархізацію може стати базовим для перегляду роботи Антимонопольного комітету і судової реформи

Зеленський анонсував оприлюднення найближчим часом законопроєкту про деолігархізацію, який він доручив розробити РНБО, Антимонопольному комітету та Офісу президента ще 15 квітня. Що має бути головним у цьому законі?

Я не підтримую дій РНБО проти контрабанди та олігархів по формі, але по суті це абсолютно правильне рішення в умовах зруйнованої судової системи та дуже неефективної роботи прокуратури. На жаль, воно недосконале в юридичному плані. Але я бачу за цим законом позитивні проукраїнські інтенції президента. І я впевнений, що попри недовершеність закону про деолігархізацію він не вульгаризує саму ідею боротьби з олігархатом. Навпаки — він може стати базовим законом, на підставі якого буде переглянуто закон про Антимонопольний комітет і проведено судову реформу, а також запрацює антикорупційна інфраструктура. Тому я з нетерпінням чекаю на текст і обговорення цього закону.

Держава має демонтувати олігархічну економіку й ліквідувати "п'яту колону". Це найближчі завдання, які стоять перед владою, заявив секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов. За його словами, зараз олігархи чинять "шалений опір" реформам, і президент Володимир Зеленський "добре усвідомлює проблему".

Президент Володимир Зеленський доручив розробити закон про олігархів, щоб унеможливити їх вплив на економіку, закони і Верховну Раду. У документ можна впевнено додати 13 осіб. У законопроєкті про статус олігархів буде сім критеріїв. Йдеться про фінансові параметри та вплив на політичну сторону. Якщо людина підпадає під параметри – визнаватиметься олігархом, до якого застосують санкції, щоб вона втратила один чи два з тих параметрів. Найбагатшим олігархом в Україні є Рінат Ахметов. Його статки оцінюють в $7,6 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський і Фірташ продовжать гру. Решта олігархів погодиться вийти з політики - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути