вівторок, 03 березня 2009 15:38

Коаліція може розпастися, а Луценка спіткає доля Огризка - Фесенко

Коаліція може розпастися, а Луценка спіткає доля Огризка - Фесенко

Керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко не вважає, що погрози зробити Черномирдіна персоною нон грата в Україні і питання острова Зміїний стали визначальними у позитивному голосуванні щодо відставки міністра закордонних справ Володимира Огризка. Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

На думку Фесенка, це стало лише приводом.

"З боку Партії регіонів і КПУ, умовно кажучи проросійських політичних сил, то тут давно була незадоволеність його (Огризка - Gazeta.ua), як вони вважали, антиросійською діяльністю, - каже Фесенко. - На жаль сам Огризко давав багато конфліктних приводів. Тут ситуація з Черномирдіним також була показовою. Він (Огризко - Gazeta.ua) діяв занадто різко проти Черномирдіна - не за класичними канонами класичної дипломатії. Це була не дипломатична, а суто політична реакція.

З іншого боку були мотиви незадоволеності Огризком і з боку БЮТ. Це, наприклад, участь МЗС у Меморандумі з критикою Прем"єрки Тимошенко (за результатами "газового" засідання РНБО МЗС поширило заяву про непрофесіоналізм і неадекватність глави уряду - Gazeta.ua). Склалася критична маса незадоволення Огризком різними політичними силами".

В БЮТ не розрахували, недооцінили ризики і наслідки такого рішення

Фесенко також вважає, що результати голосування щодо відставки керівника МЗС стали несподіванкою для партнерів БЮТ по коаліції, нунсівців-коаліціантів, а також для Литвина. І каже, що спрацювала ситуація такого собі бартера з голосування - "регіонали" отримали Огризка, яким бютівці також були незадоволені... З іншого боку в обмін вони (бютівці - Gazeta.ua) отримали рішення про скасування позачергових виборів Тернопільської обласної ради.

За словами Фесенка, голосування не означає розпаду коаліції, але це може стати поштовхом і передумовою дуже серйозної кризи в коаліції.

"Перші ознаки такої кризи ми вже бачимо. В БЮТ можливо не розрахували, можливо недооцінили такі ризики, наслідки от такого рішення. Ми бачимо різку реакцію Тарасюка, Ключковського. Якщо, наприклад, виникне навіть ситуативна більшість у фракції НУНС, яка може ухвалити рішення про вихід з коаліції тобто повториться ситуація, яка була на початку вересня минулого року, це може призвести і до офіційного припинення існування нинішньої коаліції", - каже Фесенко.

На його думку, таким чином можуть звільнити міністрів президента та Юрія Луценка.

"Якщо йдеться саме про такий спосіб звільнення, то під удар потрапляють президентські міністри, а також Луценко, фігура якого викликає багато контраверсійних реакцій, незадоволення і т.д. І знову ж таки - чи буде ситуативна більшість для звільнення? В даному випадку вже зараз виникає проблема щодо долі коаліції. Якщо наприклад, такі дії будуть продовжуватись далі, то це рано чи пізно призведе до розколу коаліції", - каже Фесенко.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Коаліція може розпастися, а Луценка спіткає доля Огризка - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути