понеділок, 19 липня 2021 20:23

Київ не підготувався до зустрічі Зеленського й Байдена - Безсмертний

Київ не підготувався до зустрічі Зеленського й Байдена - Безсмертний
Роман Безсмертній: "Одна з причин відтягування дати – Київ не готовий". Фото: Тарас Подолян

Держдеп і президент США Джо Байден не роз'яснили своїх дій Києву, через що виникли проблеми у відносинах держав. Україна не веде жодної підготовки до зустрічі Зеленського з американським колегою.

Про це Gazeta.ua розповів дипломат Роман Безсмертний.

Не принципово, щоб зустріч Зеленського й Байдена відбулася в липні, вважає він.

"Нам важлива політика, яку проводить президент Зеленський. Треба чітко визначити, що Держдеп і президент Байден абсолютно праві щодо озвучених ними позицій. Однак рішення Вашингтона, зокрема щодо "Північного потоку-2" (США вирішили не запроваджувати санкції проти оператора "Північного потоку-2". – Gazeta.ua), не були правильно роз'яснені Києву, що створило у двосторонніх відносинах негативні настрої та емоції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США і Німеччина домовилися захищати Україну від російської агресії

Вашингтон ставить на перше місце відновлення міжнародної коаліції – передовсім відносини з Німеччиною. Але він не зробив кількох важливих кроків, що сприяли б порозумінню між ним і Києвом. Зокрема вкотре відтягується призначення американського посла в Україну, тоді як після зустрічі Байдена з Путіним одразу ухвалили рішення щодо посла у Москві.

"Одна з причин відтягування дати – Київ не готовий, підготовка не ведеться. Ні публічних дискусій, ні змістовних нарад немає. Також безумовно вплинули кадрові рішення Києва в царині корпоративного права. Сьогодні підвисає допомога в секторі безпеки України, загальмовуються програми, пов'язані з військово-промисловими комплексами обох держав. Зокрема прибуття до Києва Джорджа Кента тимчасовим повіреним – дуже серйозний сигнал для влади, бо це група швидкого реагування, що працює по країнах Центральної Європи. Тому цей сигнал не можна ігнорувати", – підсумовує Роман Безсмертний.

США запропонували перенести візит президента України Володимира Зеленського до Вашингтона з липня на серпень.

Вашингтон пропонує провести цей візит в кінці серпня, але до Дня Незалежності України. Офіс президента вкрай незадоволений цією ідеєю.

Американська сторона викреслила слово "липневий" з українського повідомлення, у якому йшлося про візит президента України в США. Американці тричі узгоджували з Києвом тексти повідомлень сторін. Це сталося після того, як Офіс президента невірно передав сенс телефонної розмови Зеленського з Джозефом Байденом.

Зараз ви читаєте новину «Київ не підготувався до зустрічі Зеленського й Байдена - Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути