понеділок, 22 жовтня 2018 08:12

З Америки без любові: кому з українських політиків заборонили в'їзд в США

З Америки без любові: кому з українських політиків заборонили в'їзд в США
Григорій Суркіс та Віктор Медведчук мали тісні бізнесові та політичні стосунки. На фото вони святкують із телеведучою та дружиною Медведчука Оксаною Марченко та першим президентом Леонідом Кравчуком. Фото: Главком

14 років тому, 22 жовтня 2004, Сполучені Штати Америки відмовились видати візу почесному президентові Федерації футболу України та віце-президентові УЄФА Григорію Суркісу. Він став першим з українців, кому США не дозволили заїхати в країну як учаснику корупційної схеми.

Тоді його визнали персоною нон-ґрата. Так хотіли посилити тиск на українську владу і змусити її провести чесні вибори президента. Суркіс був підозрюваним у корупції в енергетиці. Мав бізнес-зв'язки із лідером організації "Український вибір" та кумом президента Росії Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

Григорій Суркіс двічі був народним депутатом. Членом "Соціально-демократичної партії (об'єднаної)". На час запровадження американських санкцій був заступником голови партії та президентом ФФУ.

За місяць після цього заборонили в'їзд до США екс-нардепу Володимиру Щербаню за фальсифікацію першого туру виборів президента, олігархам Віктору Медведчуку, Віктору Пінчуку, екс-генпрокурору Геннадію Васильєву і колишньому міністру внутрішніх справ Миколі Білоконю.

"І з цими санкціями Віктор Медведчук прекрасно себе почуває, тому що вважає ці дії Сполучених Штатів високою оцінкою його діяльності у боротьбі з внутрішнім керуванням, яке США ввели в Україні", - заявляли у прес-службі "Українського вибору".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер: США будуть збільшувати санкції проти Росії

За даними журналістів, 2015-го Медведчук та Суркіс зустрічались з Путіним. Тоді вони могли домовлятись, щоб у Росії не забрали Чемпіонат світу з футболу.

Одразу після російської окупації Криму США наклали санкції на екс-президента Віктора Януковича та Віктора Медведчука.

Серед інших до США не може потрапити і олігарх Рінат Ахметов. Саме він порадив Януковичу звернутись до політтехнолога Пола Манафорта. За даними народного депутата Сергія Лещенка, нев'їзні до Америки також Ігор Коломойський та Дмитро Фірташ.

Зараз ви читаєте новину «З Америки без любові: кому з українських політиків заборонили в'їзд в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути