Ексклюзиви
середа, 14 березня 2018 17:32

Державне бюро розслідувань в Україні - бути чи не бути?
8

Державне бюро розслідувань оголосило конкурс на 219 посад центрального апарату, серед яких – 152 слідчих бюро. Про це повідомляють на сторінці відомства у Facebook.

Кандидати можуть подавати документи з 14 березня по 11 квітня включно.

Автор: facebook.com/dbr.gov.ua
  Емблема Державного бюро розслідувань
Емблема Державного бюро розслідувань

"Переконаний, що тисячі людей захочуть спробувати свої сили", - заявив директор бюро Роман Труба.

Gazeta.ua нагадує читачам, що таке Державне бюро розслідувань.

1. Що таке ДБР

Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади. Запобігає, виявляє, припиняє, розкриває та розслідує злочини, у яких фігурують колишні президенти, народні депутати, правоохоронці, судді і чиновники (від начальників управлінь до міністрів, прем'єр-міністра). Має перебрати функції досудового (попереднього) слідства від прокуратури, всі функції військової прокуратури і слідчі від СБУ, МВС і НАБУ (у межах компетенції).

За прогнозами запрацює з вересня цього року.

Організаційну структуру бюро погодив Кабінет Міністрів, вона складатиметься із центрального апарату. Туди увійде 19 відділів і управлінь. Також працюватимуть 7 територіальних управлінь (у Києві, Львові, Хмельницькому, Полтаві, Краматорську, Мелітополі і Миколаєві), академія та науково-дослідний інститут.

Загальна чисельність штату буде до 1,5 тис. працівників

22 листопада 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про призначення Романа Труби керівником бюро. Той 18 років працював у прокуратурі.

Президент призначає директора ДБР за поданням прем'єр-міністра після проведення конкурсу.

Двоє заступників призначаються та звільняються за поданням конкурсної комісії.

ДБР розшукує осіб;

забезпечує конфіскацію коштів і майна злочинців;

співпрацює з іноземними правоохоронними органами, отримує інформацію з реєстрів та банків даних органів влади, зокрема з обмеженим доступом;

фотографує, проводить аудіо- і відеозйомку, відбитки пальців рук затриманих за підозрою у вчиненні злочину, взятих під варту;

зберігає, носить та застосовує вогнепальну зброю і спеціальні засоби, а також застосовує фізичний вплив;

використовує у невідкладних випадках, з подальшим відшкодуванням завданих збитків, транспортні засоби, для проїзду до місця події, припинення злочину, переслідування та затримання осіб.

Автор: rpr.org.ua
  За прогнозами бюро запрацює з вересня цього року.
За прогнозами бюро запрацює з вересня цього року.

Кандидати на керівні посади повинні подати посвідчення атестації вільного володіння державною мовою, електронну декларацію, копію трудової книжки, довідку про несудимість, медичну довідку про стан здоров'я, в тому числі, про психіатричний і наркологічний огляд.

Директор щороку до 1 квітня подає президенту, Верховній Раді та Кабінету Міністрів письмовий звіт про діяльність бюро за попередній рік. При бюро утворюється Рада громадського контролю.

Директор призначається на 5 років

Автор: president.gov.ua
  Директор ДБР Роман Труба 18 років працював у прокуратурі
Директор ДБР Роман Труба 18 років працював у прокуратурі

Керівництво (директор і заступники) призначається на 5 років. Одна і та сама особа не може обіймати ці посади більше двох строків підряд.

Повноваження можуть припинитися в разі встановлення недостовірних відомостей у е-декларації про майновий стан та доходи.

Експерти кажуть, щоби звільнити директора ДБР, на нього треба скласти протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення і щоби суд ухвалив таке рішення.

2. Кому належить ідея

13 квітня 2012 року парламент прийняв новий Кримінальний процесуальний кодекс, згідно з яким Державне бюро розслідувань є органом досудового розслідування.

Розробником документу був радник колишнього президента-утікача, керівник головного управління з питань судоустрою АП Андрій Портнов. Його оголосили у розшук після втечі з України. Нині мешкає у Відні.

Автор: УНІАН
  У 2014-у про створення ДБР казав прем'єр Арсеній Яценюк
У 2014-у про створення ДБР казав прем'єр Арсеній Яценюк

У грудні 2014-го тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк назвав створення бюро, як незалежного слідчого органу, "ключовим завданням для уряду разом з президентом".

Ідея попередньо була підкріплена коаліційною угодою, яку підписали п'ять партій - "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч", "Радикальна партія" і "Батьківщина".

Закон про ДБР Верховна Рада ухвалила у листопаді 2015-го 241 голосами "За".

Як урядовий орган утворилося 29 лютого 2016-го за прем'єрства Яценюка. Через півтора місяці його змінить Володимир Гройсман.

3. Для чого потрібне

ДБР є одним з чотирьох новостворених органів, які протидіють злочинам у владі. НАБУ розслідує корупційні справи щодо вищих чиновників, зокрема керівників центральних органів виконавчої влади. НАЗК перевіряє електронні декларації, а САП наглядає за додержанням законів детективами під час оперативно-розшукової діяльності.

Слідчі бюро розслідуватимуть службові злочини не тільки в уряді, але і наприклад в Антимонопольному комітеті, Фонді Держмайна, Генпрокуратурі, НАБУ, Нацбанку, ЦВК.

Якщо міністр скоїв ДТП - це підслідність ДБР

"В фокусі розслідувань будуть керівники найвищої ланки. Це керівник уряду, міністри. Якщо є підозра про корупційні дії, це у підслідності антикорупційного бюро. А якщо міністр вчиняє ДТП або якісь тілесні ушкодження, або якісь інші некорупційні злочини, то це є підслідністю ДБР. Проте бюро розслідувань буде також займатися корупцією. Це середня ланка в правоохоронних органах і корупція керівників САП і НАБУ", - пояснює колишній прокурор Володимир Петраковський ("Громадське радіо")

4. Які наслідки для пересічних громадян

Бюро буде розслідувати випадки катування та інших злочинів, пов'язаних з жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчинених прокурорами, слідчими, детективами, СБУ, поліцією. Громадяни зможуть написати заяву.

Півтора року обирали трьох керівників

5. Чому досі не запустили

"Закон повинен спонукати правоохоронців виконувати свою роботу - без порушень, зловживань і щоб був захищений народ і життя. Хто це має робити? ДБР за американсько-європейським принципом. Чого його немає? Бо представники трьох гілок влади - від президента, Кабміну і Верховної Ради уже півтора року не спромоглися вибрати когось одного (директора. - Gazeta.ua). Тому що хтось комусь не підходить? Зробіть ДБР для держави. Бо коли не буде запобіжника, то правоохоронець не буде мати з-заду того, хто його контролює. У нас реформовано все, але не зліплено докупи", - заявляв головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Він брав участь у конкурсі на керівника бюро.

Автор: Денис Монастирський, facebook.com/moden.ua
  Роман Труба із заступниками - Ольгою Варченко і Олександром Буряком
Роман Труба із заступниками - Ольгою Варченко і Олександром Буряком

Закон про ДБР набув чинності півтора року тому. За цей час обрали тільки трьох керівників (окрім Романа Труби, ще двох його заступників — колишніх прокурорів Ольгу Варченко й Олександра Буряка).

Автор: lb.ua
  Мустафа Найєм: БПП не хоче запускати бюро
Мустафа Найєм: БПП не хоче запускати бюро
Нардеп Мустафа Найєм каже: фракція "Блок Петра Порошенка" навмисне перешкоджає запуску бюро.

"Голова ДБР є людиною, наближеною до "Народного фронту". БПП не хоче під будь-яким приводом запускати це агентство. Не проголосували навіть за технічні речі - за кваліфікаційні вимоги до співробітників, за те, щоб нарешті почати відбирати керівників територіальних органів і підрозділів центрального апарату, за дисциплінарні стягнення, зарплати", - пояснює провал голосування змін до закону.

Блокування запуску може привести до того, що у подальшому українцям не буде куди звертатися зі скаргами на зловживання в правоохоронних органах.

6. Чи стане ручним органом в руках влади

Автор: censor.net.ua
  Тетяна Козаченко: Слідчі прокуратури подадуться в ДБР
Тетяна Козаченко: Слідчі прокуратури подадуться в ДБР
"Три керівника, яких обрали, це особи з основним стажем роботи в прокуратурі, - говорить секретар Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції Тетяна Козаченко. - У 2014 році в органах прокуратури працювали 20 тисяч осіб. В ДБР працюватиме 1,5 тисячі. Більшості слідчих, які займалися досудовими розслідуваннями, потрібно кудись дітися, перевестися. Тому вірогідність, що у бюро потраплять люди поза системою - невелика".

Вірогідність, що у бюро потраплять люди поза системи - невелика

Громадські експерти попереджають: закон можуть змінити (урядовим законопроектом), зробивши бюро залежним, зокрема від президента.

Наприклад, пропонують повернути практику впливу керівництва на слідчих через розмір премії та інших доплат, які складатимуть більшу частину зарплати.

Інша загроза: запровадження посад генералів, звання яким буде присвоювати виключно президент. "Окрім зайвої мілітаризації це призведе до небезпечного узалежнення працівників бюро від глави держави", - пишуть у Реанімаційному пакеті реформ.

7. Успішні аналоги у світі

У Сполучених Штатах Америки більше ста років діє Федеральне бюро розслідувань. Воно, як агенство тамтешнього Міністерства юстиції, є кримінальним слідчим органом і внутрішньою розвідкою. Там працює понад 30 тис. працівників, торік бюджет відомства був $12,4 млрд (323 млрд грн). Для порівняння, цього року на Державне бюро розслідувань виділять 651 млн грн. ФБР підпорядковується генпрокурору і директору Національної розвідки.

Автор: Reuters
  У американському ФБР працює понад 30 тис. працівників
У американському ФБР працює понад 30 тис. працівників

Директор ФБР призначається президентом з підтвердженням Сенату на десять років. Також може бути відправлений президентом у відставку.

Орган займається захистом від терористичних і кібер-атак, шпигунів, бореться з корупцією на всіх рівнях, організованою і фінансовою злочинністю.

Мають спеціальні бойові підрозділи, еквівалент поліцейського SWAT.

Подібна структура з 2013-го працює у Великій Британії - Національне агентство з боротьби із злочинністю. Воно займається боротьбою з оргзлочинністю, економічними правопорушеннями, кіберзлочинністю, охороною кордонів країни і захистом дітей. Співпрацює з поліцією.

Торік аналог ФБР пропонували створити у Казахстані. Зараз там працює Агентство у справах державної служби та протидії корупції, про яке позитивно відгукуються американці. Країни мають двостороннє співробітництво на рівні відомств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між створенням ДБР і призначенням Луценка провели паралелі

13 березня народні депутати не проголосували за жоден з трьох проектів змін до закону про Державне бюро розслідувань і повернули їх в комітет для повторного доопрацювання.

Того ж дня директор ДБР Роман Труба закликав парламент проголосувати зміни на наступній сесії, щоб "розблокувати формування" бюро.

Зараз ви читаєте новину «Державне бюро розслідувань в Україні - бути чи не бути?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути