четвер, 05 липня 2012 15:48

Спецтема: Боротьба за "мову"

Голодуюча Ксенія Ляпіна випиває 4 літри води на день

Депутат від фракції НУНС Ксенія Ляпіна уже другу добу голодує біля Українського дому на знак протесту проти ухвалення у парламенті Закону про мови. Разом з нею голодують нардепи В'ячеслав Кириленко, Володимир Мойсик, Зиновій Шкутяк, Іван Стойко, Микола Кучинський та Лілія Григорович. Голодувальники розташувалися посеред сходів Українського дому під широким тентом. Ксенія у вишиванці і сонцезахисних окулярах, на капелюшку біла пов'язка "Я голодую".

Як ви зараз почуваєтеся?

- Майже півтори доби нічого не їм. Уже починаю відчувати, що голодую. У першу добу фактично не було проблем - це було просто лікувальне розвантаження організму, яке я практикую достатньо часто, а вже зараз другу добу до вечора буду відчувати. Коли дивлюся через дорогу на реклами страв у піцеріях, починаю реагувати. Але в світі ще не придумали так, щоб протест був такий комфортний, як відпочинок. Скільки витримаю, не знаю. Це для мене експеримент. Я таких довгих голодувань ніколи не проводила. Буду триматися, а там уже як вийде. Сильна спека. Сьогодні погано стало Кучинському, коли він виступав. Його відпустили додому поспати. Я тримаюся на воді. П'ю по 4 літри на день, не менше.

Гадаєте, влада й далі намагатиметься розігнати мітинг силою?

- Все може бути. Вони неодноразово демонстрували готовність штурмувати. Але ми так само бойові позиції тримаємо. Сьогодні вночі між 4-5 годинами вийшла озброєна міліція в шоломах, але ми відразу стали рядами, і вони відійшли. Міліціонери, які спілкуються з людьми - не такі страшні. А от вчора приводили "Альфу" — вони не спілкуються. Це професійна позиція: очі опускають і відморожуються, не входять в контакт. Оті вже можуть потрощити кого завгодно. Але вони постояли, і їх відвели. А потім прийшли хлопці менш озброєні і більш людяні.

Чи здатний цей протест зараз спонукати президента накласти вето на Закон про мови?

- Президент має піти на поступки. Якщо він забув, то він поки що президент України. Тут питання навіть не в мирності-немирності протесту, а в кількості. Чим більше буде людей, тим швидше вони переконаються, що цей протест незаангажований і не проплачений. Їхній політтехнолог погуляв-погуляв тут між нами під вечір, поспілкувався з людьми. І трошки влада зрозуміла, що люди тут реальні і на це треба якось реагувати. Люди прибувають. Тішить, що цей закон консолідує опозицію. Нам тут на східцях перед Українським домом краще вдається знайти спільну мову з іншими опозиційними силами.

Зараз ви читаєте новину «Голодуюча Ксенія Ляпіна випиває 4 літри води на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути