середа, 07 лютого 2018 17:58

ФСБ у Києві, Ярош у розстрільному списку - про що Наливайченко розповів у суді

ФСБ у Києві, Ярош у розстрільному списку - про що Наливайченко розповів у суді
Колишній керівник СБУ Валентин Наливайченко свідчив у суді у справі про держзраду Віктора Януковича. Фото: interfax.com.ua

7 лютого Оболонський райсуд Києва продовжив розгляд справи про державну зраду президента-втікача Віктора Януковича.

Допит колишнього глави СБУ Валентина Наливайченка розпочався з перепалки через присутніх на засіданні сторонніх осіб. Адвокат Януковича Віктор Сердюк попросив суд з'ясувати їхній статус. При цьому не зміг послатися на кодекс. Це обурило суддів, вони відмовили у клопотанні. Почався допит Наливайченка.

Про підготовку до окупації української території:

- Янукович здав і Крим, і Україну свідомо. Тиску на нього не чинили.

- У грудні 2013 року в Україну приїжджали тридцять російських генералів і офіцерів ФСБ. Після цього - шість, після цього - сім. Вони приїжджали з дозволу Януковича. Були в центральному апараті СБУ. Вони вже тоді готували на нашій території російську агресію. Це було за прямою вказівкою тодішнього президента Януковича та голови СБУ Олександра Якименка.

- До закінчення Революції гідності тут уже працювали великого рівня групи ФСБ РФ. Вони перебували на антитерористичному полігоні СБУ поблизу Києва в П'ятихатках. Знаходилися і працювали. Доказова база свідчить про те, що вони перебували в Києві, в центральному апараті. Найголовніше, приїжджали ті офіцери і генерали, які в ФСБ Росії відповідають за захист конституційного ладу Російської Федерації.

Про Майдан:

- З початку лютого майже кожну ніч проти нас виставляли спецназ озброєний, добре одягнений, споряджений, з опізнавальними знаками "Беркуту", українських спецпідрозділів. Крім того, я підтверджую, що серед них знаходились переодягнені спецпризначенці з Російської Федерації. Вони збирались біля Жовтневого палацу. Шеврони російські накривали зверху українським спецодягом, який видавався за розпорядженням вашого підзахисного (Януковича. - Gazeta.ua) керівником внутрішніх справ на той час Захарченком (Віталієм. – Gazeta.ua). Вони приїжджали разом зі зброєю. Свідки чітко свідчили, що вони мали відповідну зброю з собою - російські офіцери, ФСБ – з дозволу тодішнього керівництва України.

- Один із генералів - керівників СБУ часів Януковича возив по Києву Суркова – це російський громадянин, помічник президента Росії.

- 20 лютого 2014 року я прийшов о 8-й ранку у Верховну Раду. Був у комітеті закордонних справ на Садовій. Я на власні очі побачив з вікна, що в межах вулиці Садової знаходяться переодягнені в чорне спецпризначенці з жовтими стрічками. Їм роздавали зброю. Тітушкам так званим, які за гроші погоджувалися підтримати цих спецпризначенців, роздали дрючки, палиці. Завозились централізовано залізні зелені каски. Побачивши це з вікна, я зразу пішов на Майдан.

- Небезпека була для будь-якого громадянина України – це я говорю як учасник подій, який бачив постріли і спецпризначенців. Герої Небесної сотні йшли без зброї – я вам свідчу про це. Чому не розстріляли мене, не знаю. Запитайте у снайперів.

- Були роздані портрети на знищення. Я називаю таких громадян: Дмитро Ярош. Підтверджую, був такий портрет у снайперів. Щодо інших – хай озвучує Генпрокуратура під час обвинувачення, я сподіваюсь, що цей судовий процес буде.

Про захоплення Криму:

- Окупація Криму почалася 20 лютого 2014 року. У ніч на 23 лютого я вже бачив у Криму російську військову техніку. Я підтверджую, що я тоді з Аваковим побував в держрезиденції біля Ялти, де повинен був перебувати Янукович. Його там не було. Тоді вже була розпочата повномасштабна окупація. Якименко (екс-глава СБУ. - Gazeta.ua) уже втік з Києва і його перший заступник. Вони втекли на російські військові бази.

- Можу підтвердити: агресія здійснювалася з 20 лютого збройними силами РФ, насамперед Чорноморського флоту РФ у кількості 24 тисячі осіб. Друге - контрактники, диверсійні групи. Третє – ФСБ Росії. Їхня роль – взяття під контроль СБУ й інших правоохоронних органів напряму через керуючих або через осіб, що зрадили українській присязі і перейшли на бік агресії. І ще одна складова – це сепаратистські, антиукраїнські організації, так звані "казаки".

- Будівля парламенту Автономної Республіки Крим… Відбулося входження окупаційного авангардного загону диверсантів, офіцерів російських збройних сил. Їм була передана зброя місцевою міліцією кримською і вони вже взяли під контроль саму будівлю.

Про воєнний стан:

- Введення воєнного стану треба було запровадити з початку окупації Криму – з 20 лютого 2014 року. Але агресор отримав у свої руки не тільки розвалену країну внаслідок діяльності режиму Януковича, але ще й у вигляді колаборантів і безпосередньо в особі вашого підзахисного (Януковича. - Gazeta.ua) та інших силовиків.

Після допиту Наливайченко наголосив:

- Російська агресія почалася з Харківських угод і повернення ФСБ Росії на територію українського Криму. Це сталося в 2010 році - відразу після приходу до влади Януковича. Це не можна не розглядати у зв'язку з тим, що сталося вже під час і після Революції гідності. Янукович зрадив. Янукович сприяв як колаборант агресії Російській Федерації. Війська і російські спецслужби були з його дозволу заведені завчасно, ще до того, як почалася окупація Криму. Із 20 лютого (2014 року. - Gazeta.ua) російські війська на території Криму вийшли - усі 24 тисячі, які Янукович дозволив і завів разом із підрозділами Чорноморського флоту РФ.

Валентин Наливайченко очолював Службу безпеки України з 24 лютого 2014-го до червня 2015 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чубаров озвучив рецепт повернення Криму

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі. Через російську агресію на Донбасі загинули понад 10 тис. українців.

Датою початку тимчасової окупації Криму Верховна Рада встановила 20 лютого 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «ФСБ у Києві, Ярош у розстрільному списку - про що Наливайченко розповів у суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути