Ексклюзиви
середа, 23 червня 2021 16:30

Фірташ і Фукс можуть обійти рішення РНБО

Фірташ і Фукс можуть обійти рішення РНБО
Рішення РНБО свідчать, що в нас не діє Антимонопольний комітет, говорить Ярослав Юрчишин. Фото: Офіс президента

Олігархи Павло Фукс і Дмитро Фірташ спробують блокувати роботу своїх колишніх підприємств у відповідь на санкції Ради нацбезпеки і оборони. Контролюватимуть процеси через старий менеджмент. Таку думку Gazeta.ua висловив народний депутат Ярослав Юрчишин.

"Підприємства Павла Фукса і Дмитра Фірташа, на яких наклали санкції, і далі працюватимуть. Але прибутки отримуватиме держава, а не фізичні особи. Можемо стати свідками саботажу або виведення активів. Важлива якісна робота управляючих від держави. За логікою, майно має перейти в Агентство з розшуку та менеджменту активів. Є величезний ризик, чи забезпечить держава якісне управління. Тут олігархи можуть активно блокувати ці процеси через своїх людей. Власність ніби буде державна, але розпоряджатиметься олігарх", – зазначає Юрчишин.

Рішення РНБО свідчать, що в нас не діє Антимонопольний комітет, додає Юрчишин. "Його зараз очолює землячка президента (Ольга Піщанська 6 липня 2020-го стала виконувачкою обов'язків голови Антимонопольного комітету. Журналісти з'ясували, що сестра Ольги Піщанської Світлана управляє справами президента Володимира Зеленського в Італії. – Gazeta.ua). У час, коли президент "активно" бореться проти олігархів, комітет відстоює зменшення штрафів, якщо олігархи чи монополісти порушували закон. Зеленський махає шашкою, а комітет працює в інтересах олігархів", – каже Юрчишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мільярди ділитимуть у ручному режимі": оцінили підготовку Банкової до Дня Незалежності

Ця боротьба з олігархами виглядає маніпулятивно, зазначає нардеп. "Це багатосерійний фільм, який демонструють суспільству. Щоб показати, що є боротьба, але олігархи при цьому не дуже страждають. "Перший сезон" – блокування каналів Віктора Медведчука – був найсильнішим. Нові серії все слабші. Але вони продовжуватимуться. Тому що треба показувати, що президент – незмінний борець з олігархами. Чи будуть результати? Боротьбу і далі імітуватимуть", – говорить нардеп.

Також відзначає: "Санкції хороші тим, що вони одномоментні, одразу вступають у дію. Це не рішення суду, які треба читати кілька років. Але небезпечні, бо в міжнародних судах Україна може зазнати втрат, якщо немає юридичного обґрунтування".

По російських бізнесменах РНБО має повне право вживати санкцій, бо вони не громадяни України, додає народний депутат. "Тут ситуація простіша. Росія – агресор. Якщо її громадяни діють в інтересах РФ, то санкції виправдані. Але надважливо мати юридично обґрунтовані аргументи. Бо вони намагатимуться відсуджувати майно, компенсації".

18 червня Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти олігархів Дмитра Фірташа і Павла Фукса. Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що санкції ввели "проти російського бізнесмена Фукса, який, як показали перевірки апарату Ради, причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні". Причина санкцій проти Фірташа – участь в титановому бізнесі і постачання сировини в РФ.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ і Фукс можуть обійти рішення РНБО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути