неділя, 18 травня 2014 03:10

Фінляндія і Швеція зблизилися з НАТО під впливом української кризи - Хаглунд

Фінляндія і Швеція зблизилися з НАТО під впливом української кризи - Хаглунд
Фото: yle.fi

Глава Шведської народної партії, міністр оборони Фінляндії Карл Хаглунд вважає, що дії Росії на Україні зблизили Фінляндію і Швецію з НАТО. Міністр захистив право України на незалежність і самостійне прийняття рішень.

"У вільній Європі кожна країна може самостійно вирішувати про свій розвиток без загрози нападу армії сусідньої країни", - заявив Хаглунд.

За його словами, український криза вплинула на фінські дискусії навколо НАТО: "Як не парадоксально, що через дії Росії Фінляндія і Швеція опинилися ближче до членства в НАТО, ніж коли-небудь раніше". "Це навряд чи було метою російської політики", - зазначив глава міноборони.

Хаглунд сподівається, що дискусії навколо оборонної політики продовжаться в Фінляндії до парламентських виборів.

Зі свого боку очолював комісію по визначенню перспектив загальної обов'язки голова ради директорів Nokia Рісто Сииласмаа вважає, що Фінляндії слід було б вступити в НАТО з фінансових міркувань. "Я розглядаю це з позицій бізнес-менеджера: візьмемо виключно факти. Оборони Фінляндії буде дуже нелегко впоратися самотужки з поставленими перед нею на наступні 20 років завданнями. НАТО є кращим засобом здійснення інвестицій, які вимагають, в першу чергу, ВПС", - сказав він в ефірі YLE.

За словами Сииласмаа, за лаштунками його погляди розділяють практично всі фахівці, тісно пов'язані з плануванням оборони, а в публічному просторі тон висловлювань зовсім інший. "З якоїсь причини НАТО у Фінляндії досі неможливо обговорювати безпристрасно і в світлі фактів", - додав Сииласмаа.

Робоча група підготувала для уряду список можливих реформ Сил оборони ще в 2010 році.

Зараз ви читаєте новину «Фінляндія і Швеція зблизилися з НАТО під впливом української кризи - Хаглунд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути