середа, 07 листопада 2012 23:46

Європарламент занепокоєний ознаками тоталітарного режиму в Сирії, Лівії та інших країнах

Європарламент занепокоєний ознаками тоталітарного режиму в Сирії, Лівії та інших країнах
ФОТО: edubelarus.info

Комітет Європарламенту із закордонних справ пропонує заборонити експорт з ЄС інформаційних технологій, які можуть бути використані репресивними режимами для цензури інформації та впровадження систем стеження за особами, які користуються телефонним зв'язком або Інтернетом. Про це повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

Як йдеться в поширеному в середу в Брюсселі комюніке, в проекті резолюції з цього питання європейським підприємствам, їх філіям і партнерам пропонується зіграти ключову роль у розробці і просуванні відповідних "соціальних стандартів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Член Європарламенту про Україну: "Непотрібно робити з майбутнього члена ЄС пристосуванця"

Євродепутати висловили співчуття, що деякі європейські підприємства надають необмежений доступ авторитарним режимам у свої банки даних під приводом відповідності місцевому законодавству, як це було в декількох пострадянських державах.

При цьому депутати привітали рішення Ради ЄС заборонити експорт деяких інформаційних технологій в Сирію та Іран і наполягали на тому, щоб ця заборона послужила в майбутньому прецедентом для обмежувальних заходів проти інших репресивних режимів.

Члени комітету також висловили стурбованість недоліком демократії, поваги правової держави, основоположних свобод і прав людини в Білорусії. Зокрема, їх занепокоєння викликає ситуація з позбавленням волі кандидата в лауреати Сахарівською премії за 2012 рік Олеся Беляцького. Європарламентарії висловили співчуття діями польських i литовських чиновників, які сприяли арешту А. Беляцького, надавши банківську інформацію.

Комітет відзначив роль ЄС і держав-членів союзу в попередженні насильства проти цивільних осіб в Лівії в 2011 році, але висловив своє розчарування тим, що зусилля ЄС і міжнародного співтовариства не принесли ніяких поліпшень в даному питанні в Сирії.

Європарламентарії також підтримали проект європейської ініціативи щодо надання тимчасового притулку у ЄС захисникам прав людини, вимушеним терміново залишати свої країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від висновків ОБСЄ залежить подальший шлях України до ЄС - Огризко

Крім того, члени комітету вітали рішення Єврокомісії посилити контроль над експортом матеріалів, які можуть бути використані при застосуванні страти. Вони також дали позитивну оцінку заходам, вжитим деякими європейськими фармацевтичними підприємствами для заборони експорту препаратів в низку країн, де існує ризик використання відповідних субстанцій для виконання смертних вироків.

Євродепутати висловили співчуття, що кількість приведених у виконання смертних вироків виросло в Ірані, Іраку і Саудівській Аравії. Вони також відзначили відмову Китаю від розкриття інформації про застосування страти і приведення у виконання смертних вироків.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент занепокоєний ознаками тоталітарного режиму в Сирії, Лівії та інших країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути