Ексклюзиви
середа, 09 грудня 2009 15:47

"Європа без України не вирішить питання безпеки"

"Європа без України не вирішить питання безпеки"
Радник кандидата у президенти Арсенія Яценюка, генерал-майор авіації Михайло Башкіров переконаний, що "Європа без України не вирішить питання безпеки, так само як Америка не вирішить питання своєї безпеки без Європи, Росії та України". Таку думку він висловив у середу в ефірі програми "Шустер Live" на телеканалі "Україна".

Михайло Башкіров підкреслив, що "світ змінився, полярності світу практично немає": "Зверніть увагу: Росія не так різко висловлює свою думку стосовно НАТО. Вони мають спільні навчання, спільні домовленості".

Проте, за його словами, теракт 11 вересня 2001 року довів, що окрема країна, навіть така як США, не може гарантувати свою безпеку, незалежно від того, має вона ядерні бомби чи ні.

"Трагедія, яку ми всі разом пережили (11 вересня), була однозначною і зрозумілою: ось вона вам і "безпека". Тисячі людей загинули в центрі Сполучених Штатів. Не змогли досягти безпеки? Не змогли", - сказав він

В той же час, переконаний генерал, ядерна зброя "сама по собі – це все-таки стримуючий елемент, і Збройні Сили, які не володіють цим елементом, все-таки не відповідають всім вимогам сучасного оперативного мистецтва. Адже ті самі Сполучені Штати і та сама Росія від цього (ядерної зброї) не відмовляються. Основа оперативного мистецтва – це застосування ядерної зброї, ядерних арсеналів".

Він звернув увагу на те, що Росія наполягала на без"ядерній Україні з однієї простої причини: всі цілі для українських ракет знаходилися у Сполучених Штатах.

"І вирішуючи питання нашого роззброєння, Росія в першу чергу домовлялася з Америкою, що зменшить кількість ядерних носіїв, які несуть удар по Америці. А Америка розуміла, що це її безпека", - розповів Башкіров.

Відповідаючи на запитання, чи потрібно новому поколінню політиків йти до ядерного статусу України, Михайло Башкіров сказав: "Це залежатиме від тенденцій розвитку світу. Світ змінився, він змінюється на очах".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Європа без України не вирішить питання безпеки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути