понеділок, 21 січня 2013 00:38

"Ця влада з будь-кого зробить верблюда" - кандидат чорнобилець про наслідки виборів "по-донецьки"

Вибори в Донецькій області закінчилися повною перемогою правлячої партії, але для деяких місцевих жителів, що ризикнули скласти конкуренцію ПР, тривожна "епопея" триває. Так, наприклад, чорнобилець Володимир Деркач - сьогодні без п'яти хвилин обвинувачений у справі про зухвале хуліганство.

Деркач набув популярності в 2011 році в якості одного з лідерів масової чорнобильської акції протесту в Донецьку. Учасники оголосили голодовку, їх підтримали жителі інших регіонів країни. Спочатку чорнобильці відхрещувалися від політичних вимог. Але упродовж  акції думки розділялися. Протестувальникі, які боролися за пенсії особисто для себе, погодилися в переговорах з місцевою владою узяти "відкупні". Інша частина протестуючих - під керівництвом Деркача, оголосила цей крок зрадою. Жменька активістів відмовилася покинути наметове містечко навіть після того, як його знесли комунальники. Після цього Деркача та інших незговірливих намагалися звинуватити в підробці документів, які дали їм чорнобильський статус. З цього нічого не вийшло, а безпартійний Деркач був висунений кандидатом-мажоритарником від Об'єднаної опозиції. Йому дістався один з самих кримінальних округів на сході України.

В інтерв'ю Gazeta.ua колишній кандидат, шахтар на пенсії Володимир Деркач розповів чим для нього обернулася участь в політичному житті.

- З чого розпочалися ваші проблеми?

- Гадаю, з нашого мітингу біля облдержадміністрації під час ЄВРО 2012. До нас тоді підійшли спортивної статури хлопці та попередили: "Вам це агукнеться". Потім почалися вибори. Знайомий - Максим Касьянов запропонував мені допомогу. 26 липня 2012 року призначив зустріч в генделику недалеко від нашого виборчого штабу та мого будинку в Пролетарському районі Донецька. Я й забув про цю зустріч. А хвилин десь в 10-15 на дев'яту вечора Максим мені подзвонив та нагадав. Ми зустрілися з Касьяновым та його приятелем Максимом Абрамовським. Хлопці називали себе політтехнологами. Запропонували організувати мобільні групи, які по округу їздитимуть. Мовляв, шукатимуть компромат на конкурентів, та через ЗМІ його будуть розкручувати. Один такий виїзд коштував би мені 5-6 тисяч гривен. Ще соцопитування пропонували - за сто п'ятдесят штук. Так що розмова не пішла - "помічники" забажали такі гроші, яких у мене, звичайно, ніколи не було. Близько дев'ятої до нас приєдналася наш начальник штабу Катерина. Собі я узяв пляшку пива, бо було дуже жарко. Хвилин 25 Катерина посиділа з хлопцями, послухала, і я її проводив на маршрутку. З "політтехнологами" ще хвилин 10-15 сам посидів та й розішлися. Близько десятої по дорозі додому зустрів сімейну пара - моїх сусідів. В десять був удома, запам'ятав - тому що потрібно було онукові давати ліки по годиннику. Тією ніччю, десь після першої годині, невідомі стали наполегливо  через домофон вимагати відчинити двері. Представлялися працівниками міліції, але без прізвищ та звань. Я просив пояснити причину візиту. На що отримав відповідь: "Відкрийте і про все дізнаєтеся". Я запропонував: "Поспілкуємося в денний час". Виглянув у вікно - стоять 2 машини, одна з них - МВС, поруч 6 або 7 чоловіків. Наступного дня  до мене додому прийшли двоє працівників міліції та у дружини з дочкою стали з'ясовувати де я знаходжуся. Дружина відповіла - в штабі виборчого округу, повідомила їм адресу штабу та мій мобільний. Але ніхто з міліції 27 липня зі мною не зв'язався - ні особисто, ні по телефону, хоча штаб знаходиться поряд з будинком. Тепер з матеріалів кримінальної справи знаю, що саме тоді, коли я зустрічався з "політтехнологами" - 26 липня в 21.30 хтось побив хлопця. У 21.50 цьому молодику  викликав швидку перехожий. І на мене намагаються оце повісити.

- Вважаєте, зустріч з "політтехнологами" якось пов'язана з цією кримінальною справою?

- Так. Тому що Абрамовського та Касьянова першими допитали у "моїй" справі, хоча від нашого району вони живуть дуже далеко. Вже 27 липня обоє надали свідчення. Чому їх першими опитали, і яким чином так швидко знайшли? Що в 21.30 я був з ними - цього "політтехнологи" не заперечують. Але один з них сказав, що ми випили на трьох 12 пляшок пива, і я був п'яний. Вже 2 серпня донецький сайт " Кордон" надрукував новину: "П'яний кандидат від опозиції побив студента". Хоча тільки наступного дня нам з дружиною принесли повістки: запросили в райвідділ в якості свідків. 22 серпня цей сайт "Кордон" надрукував статтю про мене "Гопник для опозиції". А в розпал виборчої кампанії хтось обклеїв район листівками без вихідних даних. Там червоними буквами написали "винен" від імені " Відсічи", називали мене п'яним хуліганом. І сайт " Кордон" надрукував фотографії цих листівок, хоча " Відсіч" заявила, що ці листівки фальшивка. Усі матеріали на цьому сайті про мене були анонімні. Але відомо, що "політтехнолог" Максим Касьянов співпрацює з сайтом "Кордон", робить для нього матеріали.

- Що викриває в цьому злочині саме вас?

- Свідчення жертви побиття - молодої людини на ім'я Єгор. Він приїхав на зустріч з дівчиною, з якою познайомився по дорозі. Прочекав її більше години біля будинку № 24 по вулиці Прожекторній. Як потім виявилось, така дівчина в цьому будинку не мешкає. І біля цього будинку хтось побив хлопця ногами чи руками. У часі потерпілий плутається. І в обставинах теж. 21 грудня на очній ставці я побачив його вперше. Він був сильно збентежений. Рази два-три тільки на мене поглянув скоса, і мені його навіть стало жалко. Таке залякане враження справив. Він не нижчий за мене, і не худенький. Такий і постояти за себе може. Так що, думаю, його перші свідчення в санпропускнику лікарні Калиніна - про те, що побили невідомі, а не один невідомий- напевно, ближчі до істини. Але він вирішив узяти на себе цей гріх - обмовити...  До речі, і впізнав він мене не відразу. Перше упізнання було 3 вересня та на його прохання зроблене по фото з паспортного столу. Йому представили 4 фотографії. Я був під номером 2, а упізнав цей Єгор людину під номером 4. Той чоловік на мене взагалі не схожий, він з вусами! А 25 вересня потерпілий раптом написав заяву слідчому, що в інтернеті випадково натрапив на людину "максимально схожу на нападаючого". І на фотографіях, які він просить залучити до справи, зображений я. Фото з максимально схожою людиною, як пише Єгор слідчому, він виявив в інтернеті у вересні. Але ж це брехня! Ще 21 серпня в інтернет хтось запустив відеоролик, на якому Єгору хтось показує моє фото на мобілці і він мене "несподівано пізнає". Голос за кадром говорить: "А ви знаєте хто це? Це Деркач, кандидат в народні депутати". Я зажадав, щоб це відео залучили теж. І потерпілий визнав, що на відеоролику він. А яким журналістам він тоді давав інтерв'ю не може пригадати.

- Навіщо незнайомій людині вас неправдиво звинувачувати?

- Може, хлопець комусь заборговував... Не сумніваюся, що він був кимось побитий, але версію про мене йому хтось підкинув. Добре, що в цей час десь в моєму районі нікого не вбили і не згвалтували. А то б я був зараз звинувачуваним у вбивстві або згвалтуванні. Ця влада з будь-якої нормальної людини зробить верблюда.

- Для чого потрібна ця дивна кримінальна справа?

- Влада хоче довести її до логічного кінця - зробити мені судимість і обмежити мою участь в політичних процесах. Приліпити ярлик "п'яного гопника". Справа про хуліганство - частина брудних технологій. І усі ці відеоролики, листівки, статті - це підтверджують. У цій рядовій справі прокурор щодня до 10.00 вимагає звітувати (Деркач дістає з кіпи паперів і показує відповідний документ - Gazeta.ua) - ось вказівка прокуратури. Вже така я, виявляється, важлива персона, що усю каральну систему проти мене підключили.

- Як тепер гадаєте – чи можна виграти вибори без грошей та технологій?

- Дуже важко, особливо в Донбасі... Я простий пенсіонер - шахтар, чорнобилець, і проти мене сфальсифікували справу. А що вже тоді казати про підприємців? Політиків? І все одно у виборах брати участь треба, тому що інакше немає і не буде майбутнього у нашої країни.

Зараз ви читаєте новину «"Ця влада з будь-кого зробить верблюда" - кандидат чорнобилець про наслідки виборів "по-донецьки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути