середа, 11 червня 2014 15:17

"Якщо Україна не погодиться на газову знижку, то наші відносини стануть іншими" - Путін

"Якщо Україна не погодиться на газову знижку, то наші відносини стануть іншими" - Путін
Фото: zik.ua

Президент РФ Володимир Путін заявив, що пропозиція Росії щодо знижки на газ для України більш ніж партнерська. Проте, якщо вона буде відкинута, то Москва перейде на інші відносини з Києвом.

"Вважаємо, що наші пропозиції більш ніж партнерські, спрямовані на те, щоб підтримати українську економіку в достатньо складний для неї час, допомогти. Але, якщо наші пропозиції будуть відкинуті, значить, ми перейдемо в абсолютно іншу стадію, це не наш вибір. Ми цього не хочемо ", - заявив Путін в середу на зустрічі з членами уряду.

"Якщо так, то будемо жити в іншому вимірі. Дмитро Анатолійович (Медведєв), я просив би вас мати це на увазі, і так, як ми домовлялися, вибудувати подальшу роботу", - сказав президент.

Нагадаємо, що сьогодні офіційний Київ відмовився від запропонованої Москвою знижки на газ у $100 за 1 тис. куб.м, оформленої рішенням уряду РФ, і наполягає на закріпленні ринкової ціни безпосередньо в контракті. Про це повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, що Росія у 2010 році в рамках так званих Харківських угод вже надавала Україні знижку в 30% до ціни газу в контракті між "Газпромом" і "Нафтогазом" на 2009-2019 роки, але не більше $100 за 1 тис. куб. м, в обмін на продовження оренди бази Чорноморського флоту в Севастополі на 25 років. Ця знижка була оформлена російським урядом як зниження мита на поставки газу в Україну. Після анексії Криму Росія денонсувала Харківські угоди, після чого уряд РФ скасував своє рішення про мито, заявивши про підвищення ціни газу до $485 за 1 тис. куб. м.

Яценюк заявив, що вважає нову пропозицію про подібну знижку пасткою. За його словами, в нинішніх умовах у Києва немає підстав довіряти російському уряду, тому українська сторона наполягає на перегляді безпосередньо контракту.

Глава уряду підкреслив, що Україна як і раніше вважає ринкову ціну в $268,5 за 1 тис. куб. м, за якою вона розрахувалася за газ, отриманий у першому кварталі, і за якою готова оплатити за всі інші вже зроблені "Газпромом" постачання.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо Україна не погодиться на газову знижку, то наші відносини стануть іншими" - Путін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути