понеділок, 20 липня 2020 12:42

Експерти пояснили, чому в СБУ саботують завдання Зеленського і не хочуть "відпускати" бізнес-справи

Експерти пояснили, чому в СБУ саботують завдання Зеленського і не хочуть "відпускати" бізнес-справи
В СБУ, схоже, намагаються "надихатися перед смертю". Фото: Новини Севастополя

Президент України Володимир Зеленський раз по раз заявляє про необхідність позбавлення функції вести економічні кримінальні провадження СБУ та інші правоохоронні органи з метою викорінення практики тиску на бізнес. Говорить про необхідність утворення окремого і незалежного досудового органу, який би єдиний був уповноважений на розслідування ймовірних економічних правопорушень збоку бізнесу.

Так, відповідне завдання Зеленський поставив Офісу простих рішень Михеіла Саакашвілі.

"Немає жодного шансу реформувати СБУ з економічними функціями. Ці функції потрібно повністю забирати. Це буде складно, але після розгляду питання заміни податку на прибуток на ПнВК ми візьмемося за скасування економічних департаментів у цих органах та створення єдиної служби", – каже з цього приводу сам очільник Офісу.

Натомість, в СБУ, схоже, намагаються "надихатися перед смертю". Так звані "економічні" провадження не просто відкривають та розслідують, але й намагаються "приховати" їх "терористичними" статтями, щоб вони нібито відповідали їх підслідності.

"Ну ви ж розумієте для чого "тероризм"? Щоб залишити у себе провадження. І щоб цього не було - треба зняти Баканова, і тоді відпаде необхідність у передачі (провадження для об'єктивності, - ред.) до іншого органу. Просто знімати керівників таких органів. З'явилася у президента інформація - все, знімати всіх підряд і тоді ніхто не полізе.

...Треба бити по руках, і для цього потрібна політична воля. А її немає", - прокоментував колишній заступник генпрокурора Віктор Чумак одне з найскандальніших переслідувань збоку СБУ компаній підприємця, співзасновника Української асоціації відновлюваної енергетики (УАВЕ), Ігоря Тинного.

Директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник пояснює, чому СБУ так не хоче відмовлятися від розслідування можливих економічних правопорушень та "ігнорує вимогу президента".

"Відповідь – проста, тому що це одна із ключових функцій, яка годує СБУ, дозволяє їй впливати на економіку, дозволяє генералам СБУ-шним бути дуже багатими людьми. Подивіться на статки наших керівників СБУ. Оце силове лобі буде боротися до останнього за цю функцію (економічні та податкові справи)", - каже експерт.

Він додає, що так, дійсно, є злочини які вчиняються на межі нацбезпеки та економіки, і можливо для такого типу злочинів потрібно передбачити, як в США створення різного роду слідчих і міжвідомчих груп. Та є інша практика, каже Бортник, наводячи приклад того ж самого штучного затягування кримінального провадження у поле діяльності СБУ за допомогою статі ККУ про фінансування тероризму.

"Для того, що справа потрапила в СБУ, і для того, щоб міра покарання була великою, до прикладу, щоб особа не могла клопотати про менш суворий запобіжний захід. Є випадки, коли саме таким чином СБУ розправляється зі своїми не друзями", - констатував він.

Нагадаємо, за словами екс-глава МВС Німеччини Ґергарта Баума, переслідування фірм з боку СБУ не має нічого спільного з держбезпекою.

Також нагадаємо, що у скандальному переслідуванні енергетичних компаній бізнесмена Ігоря Тинного СБУ у своїх запитах затребувало відомості про господарську діяльність понад 10 підприємств протягом 10 років. Такий масив інформації лише по двох компаніях становить близько 500 сторінок, а сам процес їх підготовки фактично блокує роботу компаній.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, чому в СБУ саботують завдання Зеленського і не хочуть "відпускати" бізнес-справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути