Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 19:17

Дружба з Ахметовим і вічний міністр Аваков: політолог розповів про кадрову політику Зеленського

Дружба з Ахметовим і вічний міністр Аваков: політолог розповів про кадрову політику Зеленського
У Зеленського немає лави запасних для розстановки кадрів. Фото: Reuters

Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля не звільнятимуть до кінця року, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков може пересидіти ще кількох прем'єрів. Про це Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко.

"Міняють частину міністрів, щоб списати на них невдачі.

Коли державний секретар США Блінкен приїжджав в Україну, то піднімав питання кризи корпоративного управління. Великі державні монополії, такі як Укрзалізниця, виявилися без політичної відповідальності. Щоб не відбувалося, наглядова рада не несе відповідальності, керівник УЗ і міністр інфраструктури також.

Корупційні ризики у МОЗі більші, ніж в інших міністерствах. Президента Зеленського оточують фінансово-промислові і лобістські групи. Вимагають зняття Степанова, тому що хочуть сісти на потоки. Боротьба з коронавірусом триватиме довгі роки. А це закупівлі вакцин, обладнання. Степанову кажуть: "Посидів, заробив трішки – йди. Дай заробити іншим". Можливо заведуть кримінальну справу. Прийде інша група, яка сяде на потоки. А через рік її страшенно розкритикують і прийде новий міністр. Зеленського активно використовують ті, хто зароблять на корупції", - каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 скандалів, які трапилися за два роки президентства Зеленського

Президент залишить прем'єра Шмигаля на роботі принаймні до нового року, дозволяє йому змінити низку міністрів.

"Щоб показати суспільству – Кабмін працює. Авакова не звільнятимуть", - говорить експерт. Припускає - можливо звільнять міністра юстиції Дениса Малюську.

Аваков - як вічний міністр, може пересидіти ще трьох прем'єрів. При цьому інші урядовці "метушаться наче в метро – проїхали зупинку і пішли".

Шмигалю вдається втриматися на посаді за рахунок дружби Зеленського з олігархом Ахметовим, каже Віктор Небоженко.

Відставки міністрів не позначаться на рейтингу Зеленського.

"Рейтинг стабілізувався. Зеленський має ядро 20%, які змінюватися до початку виборчої кампанії не будуть. Зараз у Зеленського самий високий рейтинг", - говорить політолог і називає проблему президента і офісу на чолі з Єрмаком - відсутність за два роки серйозної лави запасних у владній команді.

18 травня Верховна Рада звільнила трьох міністрів – інфраструктури Владислава Криклія, розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка і охорони здоров'я Максима Степанова.

Звільнення трьох підтримали фракції "Слуга народу", "Європейська солідарність", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра". "Голос" за відставку Криклія не голосував.

Зараз ви читаєте новину «Дружба з Ахметовим і вічний міністр Аваков: політолог розповів про кадрову політику Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути