вівторок, 18 листопада 2014 17:34

Донбас на грані економічної та гуманітарної катастрофи - секретна доповідь Путіну

Донбас на грані економічної та гуманітарної катастрофи - секретна доповідь Путіну
pavlyuk.livejournal.com

В розпорядженні німецького журналу Der Spiegel опинився секретний конфіденційний звіт, підготовлений для адміністрації президента РФ групою московських експертів спільно з біглими з України чиновниками, які працювали в період президентства Віктора Януковича.

12-сторінковий документ відображає "катастрофічну економічну ситуацію на Донбасі", пише кореспондент Маттіас Шепп.

"Порівняно з попереднім роком промислове виробництво в Донецькій області знизилося на 59%, в Луганській - на 85%. Зупинили роботу 69 з 93 вугільних шахт, 40 тисяч малих підприємств збанкрутували, стали сім сталеливарних заводів. Виробництво продуктів харчування скоротилося на 25- 30%", - говориться в доповіді.

За час військових дій, йдеться у статті, знищені 30 мостів і тисячу кілометрів автомобільних доріг. 58 теплоелектростанцій мають пошкодження, в 47 селах в Донецькій області не подається електрика. Повністю знищені 4585 житлових будинків.

"Більше половини працездатного населення втратила роботу і доходи. Донбасу загрожує гуманітарна та економічна катастрофа", - констатують автори документа під назвою "Основні тенденції та характеристика соціально-економічної ситуації на Донбасі".

В даний час робоча група експертів займається підрахунком точної вартості відновлення економіки в регіоні, проте вже зараз фахівці вказують, що будуть потрібні багатомільярдні субсидії в євро. Приміром, одне тільки відновлення повністю зруйнованого Донецького аеропорту буде коштувати мільярд євро, пише Шепп.

Москва навряд чи зможе дозволити собі такі витрати, оскільки в даний час російська економіка відчуває на собі наслідки упущених структурних реформ, приєднання Криму і санкцій Заходу, підкреслює кореспондент Der Spiegel, нагадуючи про те, що з початку року рубль знецінився на 29% до долара, а нафтові гіганти на кшталт "Роснефти" і "Газпрому" випрошують у Кремля субсидії з держбюджету. Проте, Путін не може, та й не хоче відмовлятися від підтримки проросійських ополченців на Донбасі і в результаті опиняється перед дилемою. На його думку, непідконтрольні Києву території є заставою, яка не дозволить Україні ще сильніше зблизитися з ЄС і вступити в НАТО, йдеться в статті.

Зараз ви читаєте новину «Донбас на грані економічної та гуманітарної катастрофи - секретна доповідь Путіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути