четвер, 06 квітня 2017 19:34

Що дає безвіз українцям - експерт

Що дає безвіз українцям - експерт
Безвізовий режим не дозволяє навчатися, працевлаштовуватися чи отримувати медичні послуги у країна Євросоюзу. Фото: biometricpasport.ru

Безвізовий режим не дозволяє навчатися, працевлаштовуватися чи отримувати медичні послуги у країна Євросоюзу. Для цього потрібні окремі дозволи консульств. Про це Gazeta.ua говорить експерт із питань євроінтеграції Мар'яна Кузьо.

"На кордоні можуть запитати про запрошення і мету візиту. Це потрібно чітко знати. Це може бути запрошення на наукову чи студентську конференцію, туристична поїздка. Українцям варто вміти пояснити з якою метою їдуть. Мати із собою відповідні документи, які можуть це підтвердити. Безвізовий режим не дає права на навчання, працевлаштування, отримання житла чи лікування. Для цього потрібно мати окрему візу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко пообіцяв якнайшвидше поставити крапку у безвізі

Найважливіше правило безвізу - не порушувати міграційне право країн:

"Українці не повинні порушувати міграційне право, перебуваючи закордоном. Треба мати біометричний паспорт. Людям зі звичайним закордонним паспортом і шенгенською візою не варто перейматися. Паспорт і віза діятиме. Зможуть вільно подорожувати. При перетині кордону митники мають право питати про наявність документів - квитків в обидві сторони, підтвердження фінансової спроможності. Наявності платіжної картки буде достатньо. Через дзвінок на гарячу лінію банку можуть перевірити чи є кошти на картці - це 40 євро або 50 доларів на день. Безвізові подорожі передбачені на короткий період - 90 чи 180 днів. Важливо не порушувати і не затримуватися на довше. Тоді існуватиме загроза примусового повернення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді знайшли "тварюк", які обвалили сайт закордонних паспортів

Прикордонники також можуть перевіряти візову історію:

"Дивляться чи не було серйозних порушень у людини на території ЄС. Якщо порушення серйозне - є ризик, що людину не пустять. Перевірка може бути посиленою, бо зараз почастішали терористичні атаки в Європі. Тому варто ставитися до процедури спокійно. Підхід до кожного індивідуальний. Деякі категорії громадян можуть потрапити під заборону безвізу. Але це має бути тенденція - постійне порушення громадського порядку, депортація. Все фіксують у базі даних".

6 квітня Європейський парламент затвердив проект резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовують візові вимоги. За рішення проголосував 521 європарламентар, проти – 75, утрималися 36 депутатів. Резолюцію повинні ще формально затвердити в Раді Євросоюзу на рівні міністрів.

Зараз ви читаєте новину «Що дає безвіз українцям - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути