вівторок, 25 червня 2019 11:24

Людина Януковича збирається зайняти губернаторське крісло в Херсоні

В кінці минулого тижня стало відомо, що Кабмін, збирається узгодити кандидатуру Юрія Гусєва на посаду губернатора Херсонської області. На сайті Кабінету Міністрів вже з'явилася петиція про недопущення такого призначення.

"Просимо прем'єр-міністра України Володимира Борисовича Гройсмана взяти особисту участь в ретельному вивченні питання призначення голови Херсонської обласної державної адміністрації та недопущення призначення на зазначену посаду Гусєва Юрія Веніаміновича. Ця петиція викликана занепокоєнням жителів регіону інформацією про те, що на стратегічну для області посаду претендує особа, щодо якої існують величезна кількість корупційних ризиків і дуже великий суспільний резонанс", - сказано в петиції.

Ми спробували розібратися хто такий Гусєв і чому Херсонщина повстала проти нього.

Виявляється, Юрій Веніамінович Гусєв колишній функціонер в уряді екс-президента Віктора Януковича і залишив зі скандалом в 2015 році високий пост в Міністерстві оборони України.

Гусєва пов'язують і з Валерієм Хорошковським, від партії якого "Команда Озимого покоління" Гусєв балотувався в Раду в 2002 році, і з Владиславом Каськівим, під керівництвом якого в 2011-2014 роках він працював в Державному агентстві з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект).

До слова, буквально в травні цього року Національне антикорупційне бюро направило до суду справу щодо розкрадання 259,2 мільйона гривень Держінвестпроекту.

Як розповіли в НАБУ, в 2012 році, Гусєв очолював Департамент національних та інвестиційних проектів в Держінвестпроекті, і саме тоді з держбюджету було виділено 500 млн грн на ряд нацпроектів, зокрема 259,2 мільйона гривень - на проекти "Якісна вода" і "Олімпійська надія-2022 ". Ці ініціативи так і не реалізували, а кошти - вкрали. Детективи з'ясували, що ці гроші перевели під виглядом позики на рахунки компаній, підконтрольних екс-керівникам Держінвестпроекту.

Втім, про Гусєва країна дізналася навіть не у зв'язку з втікачем Януковичем і корупційними скандалами з національними проектами, а у зв'язку зі скандалами в Міністерстві оборони України, вже при президенті Петру Порошенку, куди Гусєв був призначений заступником міністра з економічних питань в березні 2015 року.

Не минуло й року після призначення, як у відомстві стався інцидент. Гусєва звинуватили в провалі експерименту з харчуванням військових і корупції при держзакупівлях для армії.

Народний депутат і член Комітету ВР з нацбезпеки Тетяна Чорновол тоді вказувала, що тендерний комітет, який контролювався Гусєвим, в першому кварталі 2015 року закупив для армії бензин А-80, по суті у ДП "Укргазвидобування", однак через мережу посередників, таким чином Міноборони "переплатило" 80 млн грн.

"Я особисто не сумніваюся, що за схемами, які зганьбили "волонтерський десант", стояв саме Юрій Гусєв", - говорила Чорновол.

Варто відзначити, що в період з 2014 по 2016 рік доходи Гусєва і правда збільшилися в рази. Згідно з аналітичним проектом "Декларації", екс-чиновник до моменту звільнення з Міністерства оборони обзавівся грошовими активами, рухомим і нерухомим майном.

Варто нагадати, що Гусєв претендував на місце в партійному списку "Слуги народу" і спочатку займав там, почесне і прохідне 41 місце. Однак, після оприлюднення цікавих фактів з його біографії, самостійно зняв свою кандидатуру. Сьогодні ж Гусєв, з тим же великим послужним списком претендує на посаду губернатора Херсонської області.

 
Зараз ви читаєте новину «Людина Януковича збирається зайняти губернаторське крісло в Херсоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути