субота, 20 жовтня 2018 09:00

Бюджет на 2019 рік може спричинити фінансову кризу - економіст

Бюджет на 2019 рік може спричинити фінансову кризу - економіст
Якщо нардепи пропишут у бюджет всі свої забаганки, можемо очікувати кризу. Фото: Аргументи і факти

Народні депутати хочуть вписати у бюджет гроші на свої округи, спонсорів на вибори та демагогічні обіцянки. Якщо задовольнять всі забаганки, країну очікуватиме фінансова криза. Про це Gazeta.ua розказав економіст Володимир Дубровський.

"Перед виборчим роком у Міжнародному валютному фонді бояться, що нардепи роздаватимуть нереалістичні обіцянки. Наприклад, коли пропонують підняти зарплату до 6 тис грн. У Раді також хочуть підготувати своїх спонсорів та дати гроші на свої округи. Це небезпека фінансовій стабільності - якщо забаганки виконають, у нас буде стрибок курсу, проблема з виплатою пенсій та зарплат, чергова криза. Але у парламенті сподіваються, що виборці покладатимуть провину не на наслідки таких дій, а погану політику президента та влади".

Нардепів у прийнятті бюджету прискорює МВФ через фінансовий транш.

"Цьогоріч із бюджетом нас пришвидшує МВФ. Пенсійний фонд, який ухвалюють разом із бюджетом, виявився нереалістичним. Тому виникли проблеми із виконанням бюджету загалом. МВФ перед тим, як дати транш, хоче переконатись що ми закладаємо реалістичні цифри. Ми мали важкі переговори з фондом ще до того - про ціни на тарифи, наприклад. Тепер з'явилась додаткова вимога".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У міністерстві порахували, скільки українців мають пільги

У проекті бюджету на наступний рік прожитковий мінімум наступного року зросте з 1853 до 2011 грн. Також піднімуть і мінімальні пенсії: на початку 2019-го українці отримуватимуть 1497 грн, а під кінець року - вже 1624 грн. Ухвалили новий метод підвищення пенсій. На це знадобиться, за попередніми оцінками, близько 20 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет на 2019 рік може спричинити фінансову кризу - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути