понеділок, 02 грудня 2013 16:30

Спецтема: Євромайдан-2013

"Стоятимемо до зміни урядової влади й відставки Януковича" - мітингувальники
12

Фото: Фото: Тарас Подолян

В понеділок о 10-й ранку на Майдані Незалежності близько 25 тисяч осіб. Зі сцени, обладнаної навпроти Головпошти, виступає Юрій Луценко. Закликає через 15 хв пікетувати Кабмін. Вчора вночі учасники акції протесту обгородили територію метало-пластиковими конструкціями від штучної ялинки та дерев'яними дошками. Ними міські комунальники збиралися обладнувати каток. Укріпили конструкції залізними лавками, які стояли на Хрещатику. На них написи "Яника — на дрова! Нація проти влади", "Беркут" - шлюхи, Яник — сутенер". Загородження встановили за 30 метрів від вулиці Інституцької в бік Європейської площі. Зверху, на рівні торгівельного центру "Глобус", цю вулицю заклали щитками, якими "беркутівці" огороджували Майдан. Такі ж загородження є біля Національної філармонії, на вул. Городецького, біля Головпоштамту на вул. Хрещатик і з іншого боку, до будинку профспілок. Біля кожного виходу стоять по троє осіб, які чергують погодинно вахтовим методом.

"Відфільтровуємо "тітушок". Розпізнаємо їх по медичних пов'язках, закритих обличчях та масивних предметах в руках. Не пускаємо п'яних та наркоманів. Тих, які кричать якісь гасла. Барикади конструювали після повідомлення, що біля стадіону "Динамо" гуртуються кілька тисяч "тітушок", щоб іти на Майдан. Що було, з того люди й робили", - каже Ігор, із Чернівців. Патрулює східний напрямок.

Біля Головпошти припарковані дві швидкі, поруч автомобіль "Мітсубісі" L200 завантажений дровами.

В наметовому містечку 5 туристичних наметів, у трьох наметах "Євро 2012" роздають їжу, 4 партійних від "Батьківщини", 3 — від "Свободи", 21 військовий намет. Один з них з написом "штаб". Там збирається партійне керівництво. З лівого боку медпункт, із правого їдальня для наметового містечка. Дівчата Ганна й Тетяна з Вінниці й Житомира намазують на батон масло, ріжуть ковбасу.

"Нам приносять сюди хліб, ковбаси, варення, цукерки, одноразовий посуд, - кажуть дівчата. До них підходить активіст, просить чаю. Відповідають що немає окропу, бо генератори перезапускають."

"Несут из Троещины, Оболони, Куренёвки, Нивок люди разных возрастов. Киевляне бесподобные. Несут продукты вкусные и разнообразные. Чай, кофе, все на высшем уровне и лучшего качества. Одежду несут не такую, чтобы выбросить, а такую, чтоб носить. Под видом митинговальщиков, правда, заходят ребята без постоянного места проживания. Но мы их не прогоняем, подкормим, даем теплые вещи, если просят, и провожаем", - каже Петро з Вінниці. На його грудях приколотий бейджик "організатор".

На наметах скотчем наліплені написи "Волинь", "Суми". З них стирчать пледи та каримати.

"Тут ніхто не ночував, сумки поскладали. Холодно ж. Спали й харчувалися в будинку профспілок. Там були до ранку. Приїхали сюди на батьківські збори. Наших діток побили. От ми й розбираємось. Стоятимемо до зміни урядової влади й відставки Януковича. І вона буде. Ми віримо. У них є куди тікать, а нам відступать нікуди. Це дітки тікали, а ми тікать не будемо", - розповідає Сергій Дігтяр із села Червона Слобода Недригайлівського району Сумської області. Одягнений у коричневу дублянку, на плечі дорожня сумка.

Зі "штабу" виходить священик Юрій, править у церкві УПЦ КП на Русанівці в Києві. Тримає хрест.

"Народ — церква, а церква — тіло Хрестове. Господь нам дав вибір — або добро, або зло. Ми обираємо добро. Я тут, щоб благословити людей. Залишив їм ікону Пресвятої Богородиці. Щойно вийшов з нею із церкви, як почався мокрий сніг з дощем. Помолився за людей. Коли наближався до Майдану сніг перестав. Матінка Божа нас захищає й помагає нам", - каже він.

До будинку профспілок п'ятиметрова черга. Там на трьох поверхах знаходиться штаб національного супротиву. На східцях юрба молодиків. Біля них чоловік повчає, як треба поводитись у наметовому містечку:

"Вести себя нормально, не пить. Ничего не трогать. Хоть что-то тронете — вся группа останется без зарплаты."

На першому поверсі праворуч — прийом теплих речей і одягу. Жінки розфасовують ковдри, подушки. Дівчата — одяг. У поліетиленових мішках вже посортований. На одному маркером написано "Куртки "осень-зима" харошие". Розповідають, що приносять навіть новий одяг, з етикетками.

"Я бы себе не отказалась взять новую зимнюю. А то моя прохудела уже, каже жінка на вигляд 50-ти років. Пристойно одягнена в чисту чорну тряп'яну курку з коричневою сумкою.

По центру — рецепція. Жінки записують бажаючих у волонтери та направляють людей за потребами.

"Я тут вже дві доби. Так ніколи за людьми, що не знаю, що там на Майдані відбувається. Ще очей не зімкнула, а спати навіть не хочеться. Люди несуть їжу, речі. На ганку профспілок збирають гроші. Той гігантський організм, який на Майдані дихає, потребує значних зусиль і праці. Жінки носять одяг, годують гарячим. Це важко. Такого не було навіть на Помаранчевій революції", - каже волонтер Тетяна з Чернігова.

Прямо від рецепції — їдальня. Волонтери годують безкоштовно бутербродами, картоплею. В їдальні з півсотні людей. До роздачі не пройти.

На другий поверх по східцях волонтери-охоронці пропускають лише після того, як розповіси куди йдеш і навіщо. Там розташований прес-центр та партійний штаб.

"На 12.00 там проходить зустріч із послами європейських країн", - каже охоронець.

На третьому поверсі — медпункт та юридичний відділ. Усі лікарі там — волонтери. Є терапевти, співробітники швидкої допомоги, хірурги.

"Зараз триває нарада, сформовують мобільні бригади і розробляють графік чергувань. Вони працюватимуть по гарячих точках. До медичного пункту за останні чотири години звернулось сорок осіб. Одного щойно повели на перев'язку з гнійною раною на нозі. А вночі людей із травмами були десятки. Людей відвозила швидка допомога", - каже хірург 60-річний Сергій Афанасійович з Вінниці.

У цей час ящиками проносять ліки. Сергій Афанасійович каже, що люди приносять переважно протизастудні пігулки, та ліки для сердця й судин. Поки що мобільні медичні бригади забезпечені всім необхідним.

 

Зараз ви читаєте новину «"Стоятимемо до зміни урядової влади й відставки Януковича" - мітингувальники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути