пʼятниця, 24 січня 2020 12:11

Бізнес Ахметова у США: Конгрес взявся за розслідування

Комітет Конгресу США підозрює, що вугільну компанію українського олігарха Ріната Ахметова незаконно вивели з-під санкцій.

Від вересня 2018 року Комітет із питань освіти та праці Палати представників Конгресу США вивчає деталі угоди, укладеної між вугільною компанією Ахметова Pocahontas coal company LLC та Управлінням з охорони праці в гірничовидобувній промисловості Міністерства праці США, пише "Радіо Свобода"

Інтерес Конгресу до цієї угоди виник, після того як управління скасувало статус "систематичного порушника" для шахти Affinity Mine у США, вугілля на якій видобуває компанія Ахметова і відправляє на українські коксохімічні заводи.

Pocahontas coal company LLC – одна з дочірніх компаній американського вугільного підприємства United coal company, що входить в холдинг "Метінвест" Ахметова. Ця компанія з 2006 року видобуває вугілля на шахті Affinity Mine у Західній Вірджинії.

 

2013-го на цій шахті протягом двох тижнів загинули двоє шахтарів. Одна з трагедій сталася через неякісні запчастини підйомника, на якому гірники спустилися під землю. Під час розслідування трагедії встановили, що Pocahontas coal company LLC систематично порушує обов'язкові стандарти безпеки праці. За результатами розслідування шахті присвоїли статус порушника – Pattern of Violations (POV), який закріпився за нею на 5 років.

 

Шахта, якій присвоєно проблемний статус, потрапляє під посилений контроль регулятора. І якщо протягом трьох місяців управління фіксує будь-які нові порушення, то має право зупинити видобуток вугілля. А це вже серйозні фінансові втрати для власника.

 

Pocahontas coal company LLC через суд намагалася скасувати цей статус, але безуспішно, адже управління щоразу фіксувало на шахті нові порушення й, за підрахунками комітету Конгресу, таких порушень нарахували 265 – протягом п'яти років.

Але, попри систематичні порушення й штрафи, регулятор пішов на поступки компанії українського мільярдера. Улітку 2018 року управління з охорони праці уклало з компанією Ахметова мирову угоду та скасувало проблемний статус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді зробили перший крок до позбавлення Ахметова мільярдних пільг

Саме тоді, 2018 року, угодою між управлінням з охорони праці в гірничодобувній промисловості та фірмою Ахметова зацікавився і Комітет із питань освіти та праці Палати представників Конгресу США.

Розслідування комітету Конгресу щодо компанії триває вже понад рік.

Підприємства олігархів є основними забруднювачами довкілля в Україні. На них чекають перевірки. Про це заявляв в.о. голови Держекоінспекції Єгор Фірсов.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес Ахметова у США: Конгрес взявся за розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути