Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2018 17:47

"Без України Росія ніколи не буде успішною" - Віктор Ющенко

"Без України Росія ніколи не буде успішною" - Віктор Ющенко
Віктор Ющенко. Фото: replyua.net

Польський президент Лєх Качинський був останнім великим лідером нашої частини Європи.

Про це в інтерв'ю "Польському радіо" сказав третій президент України Віктор Ющенко.

"Я згадую Лєха та Марію Качинських як дуже світлих людей. Я переконаний, що вони були поляками нової епохи. Лєх Качинський дивився за межі горизонтів. Він бачив європейські проекти макромасштабів. Особисто для мене він був останнім великим регіональним лідером Східної Європи, з яким я мав честь бути друзями. Ми з Лєхом Качинським мали дуже подібні погляди. Ми не запитували про те, по кому подзвін московської агресії. Ми знали, що цей подзвін також по нас. І що ми будемо наступними", - сказав Віктор Ющенко.

Екс-президент згадав про спільну з Качинським подорож до Грузії у 2008-му під час війни.

"Грузинам тоді потрібна була від нас солідарність. Сила саме у солідарності. Не у гвинтівках чи танках – це дрібниця. Я вважаю, що це була одна з наших найважливіших місій. Ми показали, що набагато сильніші, ніж окупант. Ми глибоко вірили, що наша спільна сила є більшою, ніж усі можливості російської армії. Бо на нашому боці була правда, а отже на нашому боці був і Бог. Нам її бракувало дуже тривалий час (2014-го, коли Росія анексувала Крим і увійшла на Донбас - gazeta.ua). Тільки тепер можна сказати, що політична Європа починає прокидатися та розуміти, що Путін не боїться санкцій чи військової сили. Він боїться тільки нашої солідарності", - продовжує Ющенко.

Якби Ви тоді запитали українця, хто є його найближчим другом у Європі, то він відповів би, що поляк. Якби Ви запитали поляка, хто є його другом, то він відповів би, що українець

В інтерв'ю політик наголошує на тому, що він з екс-президентом Польщі завжди мав розуміння необхідності примирення двох народів.

"У нашій історії була багато подій, що важко коментувати навіть нині. Попри це, тогочасні контакти президентів двох держав були дуже активними. У період, коли вони стали на чолі своїх країн, два народи змогли витягнути один одному руки, простити один одному провини та отримати відпущення. Якби Ви тоді запитали українця, хто є його найближчим другом у Європі, то він відповів би, що поляк. Якби Ви запитали поляка, хто є його другом, то він відповів би, що українець. Я не мав тоді щодо цього жодних сумнівів. Нині їх маю", - каже третій український президент.

За словами Ющенка, Росія використовує усі можливі методи та способи боротьби із противниками. Каже, що світ стає консолідованим. Як приклад наводить історію з власним отруєнням у 2004-му і отруєнням колишнього підполковника російської військової розвідки Сергія Скрипаля у Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко, Скрипаль, Литвиненко: ланцюг отруєнь пов'язали з Путіним

"Це способи боротьби з противниками, які Росія використовувала постійно. Політика, з якою я прийшов, була невигідною для Москви. Вона віддаляла від неї Україну. Це була проєвропейська політика. Без України Росія ніколи не буде успішною. Україна є головною умовою успіху російського імперського проекту. Так ми платимо за зближення із Заходом. Трагедія, що сталася у Великобританії, може повторитися у будь-якій країні. Це загроза для кожного з нас. Розуміння цього є величезною перемогою", - вважає політик.

Слід про отруєння третього президента Віктора Ющенка діоксином веде до Росії. "Вивести діоксин повністю неможливо. Я навіть зараз відчуваю симптоми. Але змирився, що це до кінця життя", - каже Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «"Без України Росія ніколи не буде успішною" - Віктор Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути