субота, 16 липня 2011 10:53

Білоруські дипломати були вислані з України за шпигунство

Білоруські дипломати були вислані з України за шпигунство

Два військові аташе Білорусі були вислані з України за шпигунство. Про це повідомляє "Дзеркало тижня" в суботу з посиланням на свої джерела.

За даними видання, протягом останніх чотирьох місяців з України за шпигунство були вислані два військові аташе Білорусі. Зазначається, що між спецслужбами країн СНД існує домовленість не вести розвідувальну діяльність один проти одного.

"Але Мінськ (втім, як і Москва) не дотримується цієї угоди. Наприклад, користуючись тим, що окремі несвідомі українські громадяни часто провозили через українсько-білоруський кордон незадекларовані блоки сигарет, білоруси активно вербували українців", - пише видання.

З цього приводу український МЗС не раз безрезультатно передавав ноти білоруській стороні. Після рішення Києва послідувала реакція білоруської влади: з Мінська були вислані два українські військові дипломати - аташе з питань оборони та військовий аташе.

"Але білоруси вийшли за рамки правил, прийнятих у цивілізованому світі. Мінську здалося мало оголосити небажаними персонами українських військових дипломатів. Білоруської контррозвідкою був розіграний "спектакль", який повинен був дискредитувати українських офіцерів", - пише видання.

Таким чином, наприкінці травня останній співробітник військового аташату посольства України був змушений протягом 24 годин покинути територію Білорусі.

Водночас видання зазначає, що, судячи з поведінки Мінська і Києва, шпигунська історія не матиме серйозних наслідків, оскільки сторони всіляко уникають розголосу.

Нагадаємо, що наприкінці квітня президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив главу Української держави Віктора Януковича у "вошивості".

Український президент, у свою чергу, вирішив передати свою відповідь через прем'єра Миколи Азарова, який 19 травня перебував з візитом в Мінську.

"Суть відповіді не відома. Але вона викликав негативну реакцію білоруського президента і привів до висилки українських дипломатів", - наголошується в публікації.

Нагадаємо, 13 травня представникам чеської дипмісії в Міністерстві закордонних справ України була вручена нота про оголошення персонами нон грата двох співробітників військового аташату Чехії в Києві. За даними української сторони, вони займалися збором інформації про розробки ракетно-космічних систем для Росії.

У свою чергу, МЗС Чехії вислав з країни військового аташе України.

Зараз ви читаєте новину «Білоруські дипломати були вислані з України за шпигунство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути