субота, 28 квітня 2012 15:20

Янукович не говорить, чи поїде до Путіна, бо хоче показати, що він не слабак - експерт

Янукович не говорить, чи поїде до Путіна, бо хоче показати, що він не слабак - експерт
Олексій Гарань вважає, що влада сама себе підставила. Фото: kontrakty.ua

Україна поки не погодила офіційну делегацію на інавгурацію Володимира Путіна і присутність на ній Віктора Януковича, тому що український президент хоче показати, що він не слабак.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олексій Гарань.

"Це пов'язано з неузгодженими конфліктами, які зараз є між Україною та Росією. - прокоментував експерт затягування інформації щодо того, чи поїде на інавгурацію Путіна Янукович. - У цьому випадку Росія не хоче іти на зустріч, іти на поступки і вимоги, які вона висуває, занадто небезпечні в тому числі і для президента Януковича".

Гарань припустив, що не підтвердження цієї інформації - це такий дипломатичний жест, символ:

"Я не виключаю, що від нас все одно хтось поїде, та питання в тому, хто це буде і чи буде це сам президент Янукович. Можливо, це відтягування має показати, що українська сторона готова настояти на своєму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович хоче на інавгурацію Путіна, але чекає офіційного запрошення

"З іншого боку, Україна пішла за останні два роки на величезні поступки Росії, тобто Янукович пішов на ці поступки. Тому в цих умовах зараз йому теж важливо показати, що він не слабак. Тому він хоче продемонструвати, що я от, мовляв, захищаю українські інтереси. Це може свідчити просто про той торг, який продовжується", - наголосив політолог.

Перш за все, уточнив він, мова йде про газ, але не тільки, оскільки між Україною і Росією є багато неузгоджених питань.

"Для Москви вигідніше тримати Україну під своїм контролем і володіти основними бізнес-активами", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович хоробро не дає Путіну встановити контроль - Freedom House

На думку експерта, Росії в цілому зараз вигідно послабити Януковича, оскільки на українсько-російських переговорах вигідніше мати слабшого партнера.

"Але, на жаль, тут Янукович сам підставився справами проти Тимошенко, Луценка, Іващенка. Все це зірвало стосунки України з країнами Заходу, чим послабило позиції Януковича. Крім того, це підірвало позиції Януковича у середині країни. І за цих умов, звичайно, також послабило позиції Януковича на переговорному процесі із Росією. Але тут вина сама українська влада, яка діяла абсолютно ірраціонально", - підкреслив Гарань.

Нагадаємо, що МЗС відмовився коментувати склад української делегації, але зазначило існування так званої "сирної проблеми". Водночас сам Янукович теж прямо на це питання не відповів.

"Україна на інавгурації президента Росії Володимира Путіна буде представлена ??на високому рівні, - сказав Янукович. - Що стосується моєї зустрічі (з Путіним), вона буде у травні. Коли це буде, я окремо повідомлю ЗМІ, але вона відбудеться".

Інавгурація Путіна пройде 7 травня.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не говорить, чи поїде до Путіна, бо хоче показати, що він не слабак - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути