вівторок, 13 серпня 2013 13:53

Янукович може вигнати 99% "регіоналів" і набрати нових, - експерт

Янукович може вигнати 99% "регіоналів" і набрати нових, - експерт
Віктор Янукович. Фото: job-sbu.org

Розкол у Партії регіонів — неможливий. Якщо депутати будуть неслухняними, президент Віктор Янукович вижене їх і набере інших.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала.

"В Партії регіонів є два крила: проєвропейське та проросійське. До них входять представники різних груп. Проросійське крило не тих розмірів, щоб злетіти. А все тому, що президент Віктор Янукович - прихильник  проєвропейського напрямку, отже воно є основним. Швидше за все є певна межа, до якої представники Партії регіонів можуть висловлюватися і щось робити. Царьов же запропонував до суду звертатися комуністам. Цікаво подивитися чи з 45 депутатів, які подадуть до суду щодо невідповідності Угоди про асоціацію законам України, будуть "регіонали"", - сказав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович дав команду допрацювати законопроекти, необхідні для асоціації з ЄС

На його думку, попри те, що основна лінія партії - проєвропейська, політична сила змушена утримувати симпатії і проросійськоорієнтованих виборців.

"Основна лінія партії — проєвропейська. Однак є нюанси. Партія мусить показати
громадянам, які орієнтовані на Росію, що їхні інтереси відстоюють. Вони побоюються того, що їхні виборці - прихильники Митного союзу - можуть відійти від них. Ймовірно, консультанти порадили їм: "Давайте зробимо так — нехай певна частина депутатів виступає за Митний союз. Хай люди побачать. А от дуже публічного позиціонування з цього приводу президента не треба". Все так і відбуватиметься аж до саміту у листопаді. Напередодні, виступи проти ЄС почастішають", - сказав він.

Утім, Бала певен, що реального ефекту від подібних виступів не буде, адже протестуватимуть тільки про людське око. Також політолог вважає, що, критикуючи проєвропейський вибір України, депутати-"регіонали" виконують вказівки Росії.

"Але навіть із такими людьми, конфлікти мають суто візуальний, публічний характер. Царьов, кажучи про ймовірну підтримку Росії на президентських виборах в Україні не Януковича, не пішов на відкритий конфлікт. Він не говорив різко, підкреслив, що це його особиста думка. Утім усе одно варто бути заручником міфу щодо вирішального впливу на результати виборів в Україні США чи Росії", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковича підозрюють у бажанні передати владу сину-"стоматологу"

Політолог також наголосив, що розколу  у Партії регіонів не буде доти, доки її очолюватиме Віктор Янукович.

"Якщо якісь депутати з Партії регіонів відкрито виступлять проти інтеграції із ЄС, звернуться до суду, їх можуть відкрито відшмагати і покарати. Вирішити питання з їхніми бізнесовими інтересами або політичними. Це буде достатньо швидко зроблено. Вже є декілька знакових прізвищ, які перебувають поза Україною. Візьмімо хоча б пана Хорошковсього. Тому Царьов, швидше за все, межі не перейде як і будь-хто із проросійського крила партії. Розкол у партії неможливий. Президент може вигнати всіх депутатів і набрати нову партію. Рейтинг партії — це рейтинг президента. Якщо депутати будуть з чимось незгодні, 99% з них просто підуть", - вважає він.

Політолог запевнив: "Чи справді у лавах Партії регіонів є конфлікт ми переконаємося згодом. Спочатку хтось із "регіоналів" не проголосує за "євроінтеграційний закон", або піде до суду щодо невідповідності Угоди про асоціацію українській Конституції. Тоді подивимося якою буде реакція на це збоку влади", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Янукович може вигнати 99% "регіоналів" і набрати нових, - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути