Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2010 09:54

Янукович виправив податковий закон, ухвалений коаліцією

Янукович виправив податковий закон, ухвалений коаліцією

Президент Віктор Янукович запропонував Верховній Раді скасувати низку норм податкового закону N2275-VI, що викликали протести бізнесменів, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Нагадаємо, цей закон, що розроблений урядом Миколи Азарова і передбачає підвищення акцизів на горілку, пиво, сигарети і нафтопродукти, був прийнятий депутатами ще 20 травня. Через декілька днів спікер Володимир Литвин заявив, що депутати підтримали протилежні поправки, і закон необхідно переголосувати.

Проте у зв"язку з відсутністю пропозицій з переголосування з боку профільного комітету Ради, Литвин вчора був змушений підписати закон і направити його президентові. Вчора ж Янукович направив до парламенту зміни до цього закону.

Зокрема, Президент запропонував депутатам скасувати зобов"язання Нацбанку протягом місяця спростити умови валютного кредитування резидентів, що не мають валютної виручки. Депутати просили центробанк знизити резервування під валютні кредити категорії нижче стандартної з 50-100% до 3%. Цю норму, пише видання, лобіювали банки з іноземним капіталом, щоб збільшити кредитування у валюті, що отримується від материнських структур.

Янукович також наполягає на позбавленні податкової інспекції права при отриманні інформації про ухиляння підприємства від сплати податків (зокрема при виплаті зарплати) проводити позапланову перевірку без попереднього попередження підприємця. Термін планових виїзних перевірок скорочується з 30 до 20 днів (для суб"єктів малого підприємництва – з 20 до 10 днів), а позапланових – з 15 до 10 днів (з 10 до 5 днів). Продовжувати термін перевірки можна буде не на 10 днів, а всього на 5, для малого бізнесу ще менше – всього на 2 дні.

Податківці, згідно з проектом закону, можуть втратити право зупиняти проведення планових і позапланових виїзних перевірок (зараз дозволено на період до 30 днів) з подальшим їх відновленням на невикористаний термін. Скасуванню підлягає і норма про те, що цього року платники можуть включати в свої валові витрати не більш ніж 20% суми збитку минулих років.

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) відзначив, що всі нестиковки в законі #2275-VI він вказав в листі на ім"я першого заступника глави адміністрації президента Ірини Акімової. У ньому він попросив президента ветувати закон і направити його в Раду на доопрацювання. "Але у президента вирішили, що вето – це визнання поганої роботи уряду, тому внесли зміни шляхом підготовки нового закону, в якому враховані всі мої зауваження", - сказав депутат.

Можливість того, що при підготовці законопроекту #6337 були допущені помилки, визнав глава підкомітету Верховної Ради з питань підприємництва Михайло Чечетов: "Новий уряд працює в жорстокому цейтноті, тому недивно, що в їхній роботі є деякі недоліки. Але президент зазначив їх і, що робить йому честь, не став покривати уряд, а вказав на ці неточності".

Чечетов прогнозує, що парламент розгляне президентський законопроект за прискореною процедурою. "Враховуючи важливість цих змін для підприємців, я можу гарантувати, що президентський законопроект буде прийнятий в найкоротші терміни", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Янукович виправив податковий закон, ухвалений коаліцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути