Ексклюзиви
пʼятниця, 04 грудня 2020 11:51

15 років сумлінної служби: підлеглий Баканова, топчиновник СБУ живе в елітному маєтку за 11 млн грн

Виконувач обов'язків начальника Головного слідчого управління СБУ Андрій Швець мешкає у маєтку орієнтовною вартістю 11 млн грн в одному з найдорожчих елітних поселень під Києвом - котеджному містечку "Золоче". Про це розповіли журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

Андрій Швець уже понад рік керує слідством СБУ.

"Багаторічний досвід роботи в органах прокуратури, Державної фіскальної служби, Міністерства юстиції. Понад 10 років очолював слідчі підрозділи у вищезгаданих органах", – так професійні навички посадовця описують у юридичній компанії, де він нетривало працював у перерві між державною службою у різних відомствах.

Цьогоріч в СБУ Швеця нагородили медаллю за "15 років сумлінної служби" та вручити відомчу відзнаку: "вогнепальну зброю".

"Що ж дає цей "тимчасовий" статус, який затягнувся вже більш як на рік?" - запитують журналісти.

Найочевидніший варіант – певну втаємниченість. У той час як повноцінне призначення на цю високу посаду було б публічним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірма тестя заступника Єрмака отримала 1,3 га землі в столиці після його призначення

Посада головного слідчого СБУ – одна з тих, кого за поданням голови Служби затверджує особисто президент країни. Остання публічна згадка про керівника Головного слідчого управління була ще на початку листопада торік і стосувалась звільнення попередника Швеця.

Друга принада статусу "т.в.о": немає потреби публічно звітувати про свої статки. За загальними правилами, публічні декларації мають подавати ті співробітники спецслужби, яких призначає президент – голова СБУ, його заступники, і, зокрема, керівник Головного слідчого управління.

Андрій Швець же – фактичний керівник, але в статусі "т.в.о". Його призначено не указом президента, а внутрішнім наказом голови СБУ Івана Баканова.

В останній публічній декларації Андрія Швеця за 2018 рік: грошові заощадження більш як 1 млн, 2 авто, земля у Київській області, квартира на лівому березі у столиці та маєток, оформлений на батька під Києвом, у селі Вишеньки.

Котеджне містечко "Золоче" розкинулось на 100 га землі у Бориспільському районі. Ріелтори називають його "найпрестижнішим" комплексом Київщини. Тут власні парки, дитсадок та школа, салон краси, фітнес-центри, SPA, фешенебельні ресторани, свій вертолітний майданчик і яхт-клуб.

 

Там розташований будинок батька Андрія Швеця – двоповерховий котедж на понад 200 кв. Маєток з басейном він придбав 2015 року. А продав, за даними з реєстру нерухомості, за 5 днів до публікації журналістського матеріалу.

 

Біля іншого маєтку журналісти фіксували авто СБУшника.

 

Орієнтовно такий будинок коштує щонайменше 11 млн грн.

 

Земля під маєтком має державну реєстрацію і від жовтня 2019-го належить родині Швеця – його дружині та батькові.

За даними джерел "Схем" у податковій, дружина високопосадовця СБУ офіційно за 22 роки заробила 70 тис. грн, основні надходження – допомога з державного центру соціальних виплат.

"Після звільнення з Міністерства юстиції України 2018 року Андрій Швець займався понад рік підприємницькою діяльністю. Від цієї діяльності отримав дохід у сумі майже 5 мільйонів гривень, з яких повною мірою були сплачені податки. Будинок зводився за кошти батька, який отримав їх від реалізації старого будинку. Частину коштів використано з доходу батька від роботи за кордоном протягом понад 3 років. Додатково в придбання будинку кошти вкладала родина", - завили у пресслужбі СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обіцяв - жодних таємних зустрічей із олігархами. Вийшло навпаки

Іван Баканов на посаді голови СБУ - з серпня минулого року. До цього був керівником ТОВ "Студія Квартал-95".

Торік у жовтні заявлялося, що в СБУ готується наймасштабніша реформа.

Зараз ви читаєте новину «15 років сумлінної служби: підлеглий Баканова, топчиновник СБУ живе в елітному маєтку за 11 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути