Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2012 17:17

Задушливий з'їзд "УДАРу": Кличко набрав до списку колишніх "ющенківців"
21

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Біля восьми столів із безкоштовними пиріжками на підносах, кавою, чаєм у пакетиках скупчуються делегати та гості 10-го з'їзду партії "Удар" Віталія Кличка.

У середу вони збираються у виставковому центрі "Інтернешнл", що у столичному Пушкінському парку.

За півгодини зі столів усе з'їдають і йдуть до зали. Вона заставлена пронумерованими столами, на яких - кружки з партійним логотипом, теками та півлітровими пляшками газованої та негазованої мінералки.

До приміщення з двома чоловіками та прес-секретарем прямує колишній глава Служби безпеки 46-річний Валентин Наливайченко. Недавно він пішов із партії "Наша Україна".

"Я не знаю яким номером буду в списку", - усміхається та сідає біля сцени в першому ряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві розпочався десятий з'їзд партії "УДАР", на ньому 623 делегати

За ним іде колишній одеський міський голова Едуард Гурвіц. Каже, прийшов як гість підтримати партію Кличка.

Біля входу закурює цигарку "Прилуки" військовий пенсіонер 44-річний Володимир Кобилянський з Одеської області. Він очолює Болградську районну організацію "УДАРу".

"У нас люди дуже критикують владу, хоча раніше майже 90 відсотків голосували за "Регіони", - говорить українською. - Наші прихильники дуже раді, що ми не об'єдналися з "Батьківщиною", бо свого часу ми їм дали владу, але - як би це культурно сказати, - замовкає на кілька секунд. - Вони її втратили. Про що можна говорити?".

О 12.00 червоним килимом посеред зали йде лідер партії 41-річний Віталій Кличко. Він у костюмі. У залі - задуха. Присутні обмахуються теками.

Півтори години на сцені виступають нардеп із блоку НУ-НС Ірина Геращенко, колишній перший заступник міністра праці й соцполітики Павло Розенко, голова об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан, письменниця Марія Матіос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко обіцяє "кулаком" побудувати країну рівних можливостей

"Я - український письменник і цей вибір роблю свідомо, - каже 52-річна Марія Матіос. - Знаю, що немає часу на поразку. Маємо бути чесними людьми і показати, як реформуватимемо країну, що робитимемо з безробіттям, яку систему освіти запропонуємо. Якщо суспільство не отримає від нас чіткої відповіді - воно нам не повірить".

На великому екрані демонструють сюжет із розповідями людей, чого вони очікують від "УДАРу".

"Ми надеемся, что будут поддерживать нас, студентов", - говорить з екрану білявка.

Уже без піджака до трибуни йде Кличко. Виступає українською 20 хв. Періодично підглядає в текст. За цей час йому чотири рази аплодують.

"У нашій програмі викладено план дій. Це зламати корупційну систему, встановити контроль громадян над державою, побудувати країну рівних можливостей, надати владу місцевим громадам, досягти європейських стандартів життя. Ці п'ять пунктів складають кулак, яким ми повинні нанести удар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віталій Кличко очолив список "УДАРу"

Розповідає, що вони збираються створити незалежне Антикорупційне агентство, яке контролюватиме громадськість. Інвестуватимуть у молодь, щоб та не виїжджала жити за кордон.

У президії заступник Кличка - Віталій Ковальчук починає зачитувати список кандидатів партії по мажоритарних округах. Понад годину голосують без обговорення. Підтримують усі кандидатури. Від Одеської області по одному з округів йтиме "нунсівка" 53-річна Ольга Герасим'юк.

"У ніч перед з'їздом мені подзвонили друзі й сказали, що Яценюк ветував мою кандидатуру в список без пояснення причин", - розповідає вона.

Оголошують першу п'ятірку виборчого списку: Віталій Кличко, Марія Матіос, Валентин Наливайченко, Оксана Продан, Віталій Ковальчук.

Зараз ви читаєте новину «Задушливий з'їзд "УДАРу": Кличко набрав до списку колишніх "ющенківців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

97

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути