пʼятниця, 23 лютого 2018 18:10

Замміністра розповів, як зміниться тюремна система

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Заступник Міністра юстиції Денис Чернишов розповів про етапи реформи пенітенціарної системи та її головні завдання
Заступник Міністра юстиції Денис Чернишов розповів про етапи реформи пенітенціарної системи та її головні завдання

З часів незалежності України в пенітенціарній системі нічого не змінювалося. Вона і зараз в Радянському Союзі. А у деяких напрямках ще з царських часів чи Австро-Угорщини не поїхали. Тому вся система потребує докорінної реформи. Над її проектом працювали близько року. Про етапи реформування пенітенціарної системи та її головні завдання Gazeta.ua розповів заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.

"Почали ставити діагноз системі. Розібрали, які потрібні ресурси - часові, людські, фінансові, і хто у нас співвиконавець. Маємо багато проблем — старі будівлі, недофінансування, перекваліфікація кадрів, низькі зарплати співробітників. Але ми рухаємося до того, щоб пенітенціарна система виконувала свою місію, яка закладена у цивілізованому світі. Маємо відійти від ізоляції та функції виконання покарань. Основне - це ресоціалізація і умови тримання осіб, які не принижують їхню гідність і приводять до того, що рецидив не скоюється. В умовах цієї реформи ми маємо думати про зміну суспільства з іншого боку. Ми йдемо до того, що людина має виходити із в'язниці нормальною, здоровою фізично і морально. Це системна і дуже кропітка робота. Людина повинна визнати свій злочин. Дати їй можливість розуміння, що можна жити, не вступаючи у конфлікт із законом. Отримати освіту і професію", - каже Чернишов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кабміні обіцяють європейські СІЗО

Міністерство юстиції підписало меморандуми із Міністерством соціальної політики та центром зайнятості.

"Спільно із громадськими організаціями працюємо над створенням спеціальних реабілітаційних центрів, де людині зможуть надати допомогу. Можливо, хоча б психологічну та з працевлаштуванням. Зрозуміло, що ставимо на облік, відслідковуємо. Багатьом немає куди йти — нема дому, ніхто не чекає. Гуртожитків немає і для громадян, які не скоювали злочин. Так само і з роботою. Приміром, по людях з інвалідністю є закон, який зобов'язує певний відсоток від загальної кількості працюючих, працевлаштовувати. Відносно колишніх в'язнів такого закону немає. Коли ми говоримо про світову практику, і там немає такого, але є соціальний обов'язок", - додав Чернишов.

Повну версію інтерв'ю із заступником Міністра юстиції Денисом Чернишовим читайте незабаром у випуску "Газети по-українськи".

Міністерство юстиції України показало із середини один з найстаріших корпусів Лук'янівського СІЗО в Києві - ізолятор "Катьку". Будівлі майже 160 років. Подекуди немає скла на вікнах, на стінах - пліснява.

Зараз ви читаєте новину «Замміністра розповів, як зміниться тюремна система». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути